Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen Persson släpper makten

Efter snart 80 år släpper ­familjen Persson på den ­exekutiva makten över familjebolaget Persson ­Invest. Bob Persson lämnar över rollen som vd och koncernchef till Björn Rentzhog.

Det har annars alltid varit en Persson i ledningen sedan bröderna Sven O och Gustaf Persson började sälja bilar 1932, men nu bryts kedjan när Bob Persson lämnar över.

– Jag är nummer tre att leda företaget efter pappa och min bror Olle. Men jag träder inte tillbaka. Snarare släpper jag fram en yngre kraft som koncernchef eftersom jag själv ska ersätta Gunnar Johansson som styrelseordförande i Persson Invest. Jag fortsätter jobba heltid med ansvar för skogsdelen, och jobb med dotterbolagen, säger Bob Persson.

När Gunnar Johansson med ålderns rätt vill avgå som styrelseordförande stod valet mellan att hitta endera en extern styrelseordförande eller koncernchef. Det blev det senare.

– Det är jättekul med en intern lösning med Björn Rentzhog som jobbat här i sju–åtta år.

Björn Rentzhog, 41, tar över koncernen i juni nästa år efter bolagsstämman. Han började som controller och är i dag vd i Wist Last & Buss AB. Nu ska han leda ett storföretag med 900 anställda, som 2009 omsatte 3,5 miljarder kronor.

– Det är en jättefin kille som personalen trivs med. Han är analytisk, arbetssam och har lätt för att ta folk, säger Bob Persson.

Björn Rentzhog är uppväxt i Granbo utanför Östersund och son till Margareta och Sten Rentzhog. Han kommer från en museimeriterad familj, men valde själv att studera till civilekonom vid Mittuniversitet. På frågan om sin egen styrka som chef passar han direkt över till Bob Persson.

– Utöver de resultat han levererat, så är han en jäkel på att åka skidor. Han åkte Vasaloppet på 4 timmar och 45 minuter.

– Nyckeln till att lyckas i jobbet är kundfokus, och att personalen drar åt samma håll, säger Björn Rentzhog.

Dessutom vill han se över upplägget i koncernen så att anläggningarna blir mer lika varandra.

– Det spretar mycket i dag eftersom som vi köpt många anläggningar på fordonssidan.

Koncernens affärsområden fastigheter och skog är däremot nya områden för honom. Han är därför nöjd med att Bob Persson fortsätter ansvara för koncernens 96 000 hektar skog.

– Där måste vi kanske göra ett strategival i framtiden. Vi köper inte lika hämningslöst längre, men vi söker förstås få bättre arrondering på det markinnehav vi har, inflikar Bob Persson.

Apropå skog är allt inte bara solsken, då vindkraftsprojektet Moskogen utanför Järpen har stött på politisk patrull.

– Ja, det verkar väldigt skakigt, säger Björn Rentzhog.

– Alla vindkraftsprojekt tar längre tid än vad vi anade. Det är långa och komplicerade projekt, men det ordnar sig nog, lugnar Bob Persson.