Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen splittras vid utvisning

I ett kalt rum i Föllinge, med en silverfärgad tjock-tv och ett par fåtöljer utställda, sitter Mohamed Hasan Natour tillsammans med sin familj och berättar om ett liv som stannat upp.

– Migrationsverket har behandlat oss som lögnare.

Mohamed, hans fru Haleemeh Abedelkhalik Alnatour och deras tre barn är palestinier. Mohamed är från Östra Jerusalem.

– Jag är statslös, varken Israel, Jordanien eller Palestina erkänner mig som medborgare.

Haleemeh däremot är jordansk medborgare och de träffades när Mohamed studerade informationsteknik i Jordanien. Men deras gemensamma barn erkänns inte som jordanska medborgare eftersom barnen ärver medborgarskapet från fadern. Mohamed har försökt att ta med sin familj till Israel.

– Israel vill inte att jag tar dit min palestinska familj, de vill inte ha fler araber i Jerusalem.

– Migrationsverket menar att vi saknar giltiga asylskäl. Men det stämmer inte, vi diskrimineras som palestinier i Israel.

Mohamed, Haleemeh och barnen kom till Sverige i slutet av 2011 för att kunna leva tillsammans som en familj. Mohamed berättar att de såg Sverige som ett land som välkomnar människor och respekterar mänskliga rättigheter. Men efter två år i ständig kontakt med Migrationsverkets är han uppgiven.

– De är för stela och byråkratiska. Migrationsverket måste förstå konflikterna i Mellanöstern innan de fattar sina beslut. Deras beslut påverkar fem liv, de kan hjälpa oss eller förstöra för oss, säger Mohamed lakoniskt.

I mars 2012 avslogs Mohameds och familjens asylansökan. Enligt beslutet saknas giltiga asylskäl för att låta familjen stanna och Migrationsverket menar att familjen kan få en normal tillvaro i Jordanien. Familjen har överklagat flera gånger men fått avslag. Mohamed vill att Migrationsverket och Migrationsdomstolen studerar deras situation i detalj och omprövar beslutet. Han tycker att hela processen känns som ett lotteri.

– Migrationsverkets beteende skadar Sveriges ekonomi och framtid, säger Mohamed och lägger till att beslutet också strider mot FN:s barnkonvention.

– Mina barn har ingen nationalitet, och de får varken sjukvård eller tillgång till skola om vi utvisas. Och barn ska inte behöva skiljas från sina föräldrar.

Familjen bor sedan början av året i Föllinge efter att ha bott i Grytan och Skellefteå tidigare.

– Här är det bra, folk säger hej och man känner sig som en människa.

I lägenheten i Föllinge springer lille Hasan runt i en Barcelonadräkt och studsar en boll och hans lillasyster Kinda lyssnar på roliga ljud i en surfplatta. Barnen ser ut att må bra trots den jobbiga situationen. Men Mohamed berättar att äldsta dottern, som för tillfället är på skolan, mår allt sämre över familjens osäkra situation, hon sover dåligt och har ont i magen.

Mohamed berättar att familjen nu har två alternativ. De kan välja att leva illegalt i Sverige fyra år till för att på nytt söka asyl, eller så kan de skickas tillbaka till Jordanien och riskera att få vända vid gränsen. Inget av alternativen lockar en man som vill hålla ihop sin familj och gå vidare med livet.