Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjer förskonade från våld är en folkhälsofråga

Nu misshandlas en kvinna till döds. Nu får barn i en familj ta emot stryk. Och nu. Och nu. Och nu. Våld i nära relationer kallas det och det förekommer ständigt och överallt.

Regeringens utredare, före detta länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, har i dagarna presenterat över 50 förslag som kan förbättra och effektivisera arbetet mot våld i hemmet. Utredningen ligger nu på justitieminister Beatrice Asks bord och där ska den inte ligga och samla damm. Nu behövs åtgärder.

Här är några av utredarens förslag. Det principiellt viktigaste först: frihet från våld måste bli ett nationellt folkhälsomål. För så illa är det. Drygt vart fjärde fall av dödligt våld handlar om våld i en nära relation.

Minst 150 000 barn i Sverige bor i hushåll där det ofta förekommer våld. Och det värsta är kanske att det finns ett stort och skrämmande mörkertal. Man drar sig för att polisanmäla att mannen i ens liv, som man trodde var ens stora kärlek, nu slår en tätt som oftast. Det är skuld- och skambelagt, det som händer i familjen. Den som slår skäms, den som blir slagen skäms. Dörren stängs om det hela. Och låset vrids om.

Götblads förslag innehåller både hårdare tag och stödjande insatser. Och det är nog det som behövs.  Att åtgärda så väl som att förebygga. I grova drag handlar det om att sätta de våldsutsattas behov i centrum, lyssna på barnen och vidta åtgärder, ha större fokus på våldsutövaren och stärka stödet till kvinnojourer och brottsofferjouren. Nästan all kraft används idag för att flytta runt, skydda och stödja kvinnor och barn, inte på att förhindra gärningsmannens framfart. Det är som med mobbning. Den som mobbas måste alltid flytta på sig, medan mobbaren kan fortsätta att härja.

Vad är då nytt i detta? Ja, det handlar nog mycket om sättet att se på dessa brott. Att allt är en helhet och hänger ihop och därför också måste angripas på olika fronter. Inte minst måste kampen mot detta blinda våld, som kostar så många så mycket personligt lidande, och som också kostar samhället mycket, bli ett nationellt folkhälsomål. Då får problemkomplexet en helt annan tyngd. För så länge som våldet i nära relationer betraktas som just våld i nära relationer, väljer man också att göra det till något privat, som man slipper se och ta tag i. Ett folkhälsomål ger bättre samordnade insatser och kan följas upp bättre än vanliga mål, som ofta tyvärr är rätt luddiga och oprioriterade.

Frihet från våld är folkhälsa. Det kan tusentals kvinnor och barn intyga. Dags för regeringen att göra det samma.