Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjerådgivning i kyrkans regi

Svenska­ ­kyrkan har öppnat­ ­familjerådgivning i Östersund, med familje­råd­givar­en Lena Skogens från Hälsing­land.

– Det känns spännande att bygga upp något nytt, säger Lena Skogens som veckopendlar från Älvkarhed söder om Alfta.

halvtid av Stiftelsen Vårsta Diakonigård i Härnösand och det är Härnösands stift och församlingarna i Jämtland som tillsammans står för kostnaderna för familjerådgivningen i Östersund.

Den andra halvan av arbetstiden använder Lena Skogens till att på halvfart läsa psykoterapiprogrammet vid Umeå universitet.

Hon utbildade sig till socionom vid dåvarande socialhögskolan i Östersund åren 1972–1976 och har de senaste 14 år arbetat som kommunal familjerådgivare i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

sitt yrke är att människor kommer för att de vill jobba med något i sin relation.

– Att man vill en förändring.

Vid 55 års ålder och tre vuxna barn som flyttat hemifrån sökte även Lena Skogens en nystart i yrkeslivet.

– Dels hade jag jobbat länge på den ort jag var. Jag ville ha förändring. Dels ville jag fortsätta jobbet som familjerådgivare.

Hon är medlem i Svenska kyrkan, vilket var ett krav för att kunna söka tjänsten.

– Men det är inte min livsinställning som är den viktiga, det är besökarens.

– Det här är en verksamhet som är öppen för alla oavsett trosuppfattningar och livsåskådning. Det är inget krav att man ska vara med i Svenska kyrkan. Ingen ska känna sig utestängd.

månads tid har Lena Skogens byggt upp det praktiska kring verksamheten, med rum med trägolv högst upp i Östersunds gamla prästgård på Södra Gröngatan 33.

I nästa vecka har hon sitt första inbokade par, som hon ska tala med utan pekpinnar och råd.

– Familjerådgivning är ett så inarbetat namn, men det är egentligen fel. Det handlar mer om gemensamt reflekterande och en möjlighet att förstå både sig själv och sin partner bättre.

– Det är viktigt med den trygga basen. Goda relationer har betydelse för hälsan

om att verka för att lappa ihop eller att skilja åt. Men forskningen visar att det finns en skillnad mellan män och kvinnor som grupp.

– För männen är det viktigt att relationen består. För kvinnor är det viktigt att relationen är bra, säger Lena Skogens.