Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse efter branden

En 27-årig man döms för mordbrand efter branden i Brunflo, då restaurang Ragnarök brann ner.

Straffet blir fängelse i tre år och den dömde ska även betala drygt en halv miljon i skadestånd.

Det var i slutet av september i fjol som restaurang Ragnarök brann ner till grunden. Branden började i lägenheten till vänster i byggnaden och orsakade sedan totalförstörelse av hela huskroppen, där det även fanns en begravningsbyrå.

Den 27-årige man som nu dömts för brottet bodde i den lägenhet där branden startade. I förhör med polisen har mannen uppgett att han vaknat i lägenheten av att det skett en explosion och sedan lämnat den och försökt påkalla hjälp av personer i bilar i närheten.

En övervakningskamera som funnits på en närliggande bensinstation har varit riktad på ett sätt så att den kunnat visa bilder på det nedbrunna huset där 27-åringen bodde. Av inspelningen har det framgått att ett brandliknande sken synts i vardagsrumsfönstret vid halv sex på morgonen, för att sedan slockna och senare tändas på nytt. Skenet ska då ha hastigt utvecklats till en omfattande brand. Det framgår också av filmen att ingen person sökt kontakt med någon bilförare på den övervakade delen.

Ett vittne har också uppgett att han sett rökutveckling från byggnaden och gått in där och då hittat 27-åringen i trapphuset och övertalat honom att ta sig därifrån. Det har också visat sig att 27-åringen haft tillgång till brandfarlig vätska i form av en bensindunk.

Tingsrätten finner att det är ställt utom rimligt tvivel att 27-åringen anlagt branden och att den inneburit fara för omfattande förstörelse av annans egendom. Därför döms 27-åringen för mordbrand.

Den 27-årige mannen döms även för mordbrand och skadegörelse efter en tumultartad kväll på en pizzeria i Gäddede i oktober, där han själv arbetade. En kväll efter att han stängt pizzerian blev han våldsam och slog sönder föremål, skadade fönster, en dörr och en bil. Han anlade även en brand genom att hälla ut olja ur en fritös och sedan vrida upp värmen maximalt.

27-åringen döms utöver det för en rad andra brott som misshandel, olaga intrång och våldsamt motstånd.