Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för huvudmannen i kroghärvan

Ett år och tio månader blir påföljden för huvudmannen i kroghärvan. Dessutom får han näringsförbud. Krogägaren får ett nästan lika långt straff. 10 av de 18 åtalade frikänns helt.

Annons

Nu har domen fallit i kroghärvan, efter flera veckors rättegång vid Östersunds tingsrätt.

Huvudmannen döms för bland annat grovt bokföringsbrott i bolag i Östersunds krogvärld, till ett år och tio månaders fängelse. De brott som tingsrätten ser allvarligast på är åtta fall av grovt bokföringsbrott. Han har använt falska fakturor och bokfört stora kontanta betalningar som aldrig har ägt rum.

Normalt sett skulle huvudmannen ha dömts till två års fängelse. Men han får även näringsförbud i tre år. Eftersom han dessutom suttit häktad under en längre tid, vilket är mer påfrestande än att sitta i fängelse, sänks tiden med två månader.

Krogägaren, som har erkänt en del av ekobrotten i åtalet mot honom, får ett år och nio månaders fängelse och ska stanna kvar i häktet till dess att domen vinner laga kraft. Han döms bland annat för att ha tömt det senaste bolaget bakom O'Learys, på åtminstone 2,1 miljoner kronor. Krogägaren döms även för grovt bedrägeri mot Yran och Spendrups på sammanlagt omkring 300 000 kronor, samt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Men tömningen av det senaste bolaget bakom O'Learys är det som rätten ser allvarligast på i krogägarens fall.

Huvudmannen frias på den åtalspunkten och från åtalspunkten om grovt bokföringsbrott i samma bolag. Han kan inte heller bevisas vara skyldig till att ha vilselett bankerna när han tog lån för att köpa lyxbilarna. Därför frias både han och de båda personer som enligt åklagaren skulle ha hjälpt honom att föra dem ut ur landet.

Efter ett avgörande i Högsta domstolen ska inte heller huvudmannen dömas för skattebrott i de fall som handlar om inkomstskatt. Men han döms för skattebrott eftersom han har hållit undan mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.

De medåtalade som döms får varierande påföljder, bland annat villkorlig dom i kombination med samhällstjänst, för exempelvis bokföringsbrott och medhjälp till det brottet.

Några av dem döms även för bokföringsbrott i sina egna företag, som har haft kopplingar till restaurangbolagen.

En man döms för skyddande av brottsling i samband med att krogägaren flydde landet. Han ska betala dagsböter.

Största delen av de åtalade har nu friats helt. Många av dem har suttit i styrelser för de olika bolagen. Men de har i de flesta fall inte känt till de transaktioner som huvudmannen har genomfört.

Rätten ser inte heller att de skulle ha haft skäl att misstänka några felaktigheter. Därför ska de frias från brottsmisstankar.

---

FAKTA/Bakgrund

I juli 2012 tog huvudmannen i kroghärvan lån på falska grunder för att köpa två lyxbilar, enligt åklagaren.

http://op.se/lanet/ostersund/1.5578706-huvudmannens-lyxbilar-togs-upp-i-ratten

http://op.se/lanet/ostersund/1.5582450-forhandlingarna-om-lyxbilarna-har-avslutats

14 februari 2012 genomfördes en skatterazzia och sex personer anhölls.

http://op.se/lanet/ostersund/1.4383133-sex-anhallna-efter-razzia

http://op.se/lanet/ostersund/1.5073598-hotet-mot-haktet-blev-kulmen-pa-stormen-i-krogbranschen

Både Storsjöyran och Spendrups lurades på pengar under Yran i slutet av juli 2012. Senaste bolaget bakom O’Learys tömdes på pengar i samma veva.

http://op.se/lanet/ostersund/1.5842759-falska-utbetalningskvitton-bakom-blasning

http://op.se/lanet/ostersund/1.5876952-tomningen-av-o-learys-bolag-i-ratten

Efter att huvudmannen suttit häktad sedan slutet av juli 2012 väcktes åtal för större delen av kroghärvan i slutet av februari. Då åtalades sammanlagt 15 personer för olika ekonomiska brott.

http://op.se/lanet/ostersund/1.5627815-atal-vackt-for-krogharvan

http://op.se/lanet/ostersund/1.5633573-de-medatalade-i-krogharvan-fornekar-brott

Rättegången pågick under flera veckor och avslutades med sista delen i slutet av maj. Innan dess släpptes huvudmannen ut efter lång tid i häkte.

http://op.se/lanet/ostersund/1.5636597-krogharvan-tar-26-rattegangsdagar-att-reda-ut

http://op.se/lanet/ostersund/1.5669764-de-overlat-ekonomin-till-huvudmannen

http://op.se/lanet/ostersund/1.5904018-huvudmannen-slappt-efter-tio-manader

http://op.se/lanet/ostersund/1.5934136-aklagaren-fem-ars-fangelse-for-huvudmannen

http://op.se/lanet/ostersund/1.5970981-hd-dom-kan-ge-huvudmannen-lagre-straff