Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för misshandeln mellan EU-migranterna

Båda bröderna döms till fängelse efter misshandeln vid Kyrkparken i Östersund. 26-åringen får fem månader och 18-åringen ska låsas in två månader. Men de utvisas inte från landet.

Östersunds tingsrätt går på åklagarens linje och anser att våldet varit livsfarligt, eftersom kraftiga sparkar varit riktade mot huvudet på den misshandlade mannen.

Tingsrätten fastslår att bröderna har sparkat en annan man i huvudet och på kroppen, de anser att det är bevisat eftersom tre oberoende vittnen har kunnat berätta samstämmiga historier. Den misshandlade mannen fick en sårskada på huvudet och blåmärken i ansiktet, samt en avslagen tand och smärta till följd av sparkarna.

26-åringen döms till fem månaders fängelse för misshandel och brott mot utlänningslagen. Han är sedan tidigare dömd i Sverige, under annat namn, för snatteri, grov stöld och olovlig körning. 2012 fick han ett års fängelse i en dom, där han i media kom att kallas för "fasadklättraren". Då dömdes han även till utvisning ur riket i fem år.

Han var åtalad för ett 20-tal väldigt snarlika inbrott, i Östersund och i Falun, men han fälldes bara för fyra grova stölder och ett försök till grov stöld.

Den yngre brodern dömdes för en häleriförseelse 2012, nu döms han till fängelse i två månader. Där hänsyn har tagits till hans ålder.

Vid rättegången kom det fram att den misstänkta misshandeln för några veckor sedan var kulmen på en strid som funnits en längre tid mellan grupper av tiggare i Östersund. Den beskrivs som en eskalerande konflikt mellan bulgarer och rumäner.

Bröderna är rumäner och mannen som misshandlats är bulgar.

Enligt 26-åringen startade konflikten i samband med att det uppstått bråk på Svenska kyrkans härbärge i Östersund. Han jobbade på härbärget, som timanställd.

26-åringen erkänner att han fällt mannen till marken och sparkat på honom. Men båda männen säger att det skedde i självförsvar, att de gjorde det av rädsla att själva bli slagna.

Vid rättegången sade den 18-åriga mannen att han tidigare samma dag ska ha blivit fasthållen och slagen av mannen, på en annan plats i Östersund.

Åklagare Märta Varg yrkade även på att båda bröderna ska utvisas från landet. Men tingsrätten skriver att de brott som de döms för inte anses vara tillräckligt allvarliga för att ligga till grund för en utvisning. Däremot konstateras att 26-åringen fortfarande har ett återreseförbud till Sverige till och med 22 augusti 2017.

Tidigare artiklar:

Ängsmokyrkan bjöd till möte – ville ge utlopp för oron

Kyrkans härbärge öppnar igen

Fängelse och utvisning – det yrkar åklagaren på för bråk mellan tiggare

Två män åtalas för misshandel efter bråk mellan tiggare

Härbärget fortsatt stängt och två män kommer att åtalas

Edvinsson (S) ser risk att det uppstår tältläger

Ord mot ord - två häktade efter bråk mellan EU-migranter

Härbärget i Östersund stängs efter hot

Två män misstänks för misshandel i Kyrkparken

Efter gruppbråket utanför Kvantum – två fortsatt anhållna

Flera personer i bråk utanför Ica Kvantum