Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för övergrepp mot flickor

En man från Jämtlands län har dömts till fyra års fängelse för två fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Dessutom ska han betala sammanlagt en kvarts miljon kronor i skadestånd.

Annons

Östersunds tingsrätt framhåller i domen att brotten måste betraktas som grova. Övergreppen begicks mot två flickor från det att den äldre av dem var i 10-årsåldern till dess att hon blev 14 och mot den yngre från det att hon var 7 eller 8 år fram till i 15-årsåldern.

Övergreppen som var talrika skedde också hemma hos flickorna som nu är vuxna.

Mannen som är i 40-årsåldern har medgett att han ofta, utanpå kläderna, vidrörde den äldre flickans könsorgan. Men tingsrätten finner det ställt utom allt rimligt tvivel att han var innanför hennes kläder och med fingrarna förgrep sig på henne.

Han har medgett att han naken legat på den yngre flickan och utfört sexuella handlingar, men förnekar att han tvingat henne till samlag.

Utifrån bland annat flickans vittnesmål anser tingsrätten att det är styrkt att det sexuella utnyttjandet tidvis skedde flera gånger i veckan och att det vid ett tillfälle övergick i samlag.

Detta får stöd även av mannens egna uppgifter om att han närmast maniskt fantiserade om att ha samlag med flickan.

I domen skriver tingsrätten att kvinnorna berättar både sakligt och detaljerat om vad som skett, att de säger till när de är lite osäkra och att de reagerar på ett sätt som är fullt rimligt utifrån de övergrepp de berättar att de utsatts för.

Så här skriver rätten om mannen:

– Hans berättelse om själva gärningarna har varit betydligt mera knapphändig och framstår som tydligt inriktad på att försöka förringa händelserna och sitt eget agerande.

Tingsrätten skriver att straffvärdet för brotten egentligen motsvarar fem års fängelse.

Men med motiveringen att det gått långt tid sedan brotten begicks, och utifrån en dom i ett liknande mål i Högsta domstolen, så bestämmer tingsrätten påföljden till fyra års fängelse.

Till den äldre av de två kvinnorna ska mannen betala 115 000 kronor i skadestånd. Till den yngre ska han betala 140 000 kronor.

Mannen får heller inte igen de sex CD-skivor med bland annat barnpornografiskt material som polisen beslagtog under brottsutredningen.