Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fantasieggande upplevelser på populärt bibliotek

Drömmer du om en resa till månen eller varför inte tillbaka i tiden. På biblioteket är det bara fantasin som sätter gränserna.

Sommaren är som gjord för lata dagar i hängmattan med en god bok under näsan. På biblioteket i Östersund har man full bemanning och märker inte av någon sommarstiltje.

– Vi har runt 800 besökare om dagen och det är fullt upp, berättar bibliotekarien Helena Broms.

Besökaren har 363 000 olika boktitlar att välja mellan, ett fantastiskt utbud av tidskrifter och man kan låna en dator utan kostnad i en miljö som erbjuder mental vila.

– Det kommer in mycket turister på sommaren för att låna datorer eller surfa gratis på vårt trådlösa nätverk. Sen har vi en hel del hemvändare som frågar efter lokal litteratur, säger Helena Broms.

För att stimulera unga att läsa har man dragit i gång ett projekt kallat "Sommarboken" där de yngre läsarna uppmanas skriva ner lite om sig själva och vilka böcker de läst under sommarlovet. Som morot utlovas en bok till alla som deltar.

Två som nappat på erbjudandet är Kristin och Lilly Moncheva.

– Jag älskar böcker, utbrister 9 åriga Kristin glatt.

– Mest gillar jag att läsa fantasyböcker som Harry Potter, då får min egen fantasi jobba. Att böckerna är tjocka gör ingenting, det är bara roligt när det tar lång tid att läsa.

10 åriga Lilly nickar medhållande.

– Jag läser också ganska många böcker på en sommar och jag har dessutom försökt att skriva lite egna historier.

Vid lånedisken står familjen Elnerud från Frösön med en ny trave böcker. De har läst ut den förra och besöker biblioteket för att fylla på . Och även här står fantasylitteraturen högt i kurs.

– Jag har väl läst en 6-7 böcker i sommar och då mest fantasyböcker, säger Elin Elnerud.

– Jag gillar Barna Hedenhös, flikar lillasyster Erika in.

För mamma Gunilla däremot har det blivit en hel del e-boks lån på senare tid.

– Jag tycker att det är smidigt och lätt att låna böcker på surfplattan men egentligen gillar jag fysiska böcker bättre.

Att det är smidigt med lån av e-böcker är något som även bibliotekarien Helena Broms märkt av i utlåningsstatistiken.

– Det kommer in många som skaffar sig ett lånekort bara för att kunna låna e-böcker. Sen tycker många småbarnsföräldrar att det är smidigt att kunna låna e-böcker hemifrån. Då kan de läsa på sin surfplatta med ljuset släckt medan barnen sover.