Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte bygga stugorvid Storsjöns strand

/
  • Åre kommun och länsstyrelsen ville häva strandskyddet men regeringen sa nej. Vi måste få använda stränderna för att vända utvecklingen, menar Ulf Johansson.
  • Vi har kämpat för det här i fem år. Nu hoppas vi på en lagändring, menar Birgitta och Ulf Johansson i Offne.
  • Det här området ska skyddas för att inte hindra det rörliga friluftslivet. Men det skyddet räcker inte för att regeringen ska upphäva strandskyddet.

Sune och Birgitta Johansson fick nej av regeringen. De får inte bygga fritidshus vid Storsjön. Men de ger inte upp, nu hoppas makarna Johansson på en lagändring.

Annons

– För att få en inflyttning så måste vi få möjlighet att använda stränderna som lockbete, säger Sune Johansson.

Sune Johanssons skoter jobbar sig upp för den kuperade marken. Några djurspår syns i den annars helt orörda snön.

– Man skulle haja till om man såg någon här, då skulle man nästan ringa runt till grannarna för att kolla om de visste vem som kommit hit, skojar Sune Johansson.

Det här vill Sune och hustrun Birgitta ändra på. De planerar 34 nya tomter för fritidshus ett 50-tal meter från strandlinjen. Marken äger de själva och det finns inget motstånd mot projektet i byarna kring Offne. Alla tror och hoppas på idén.

– Det har blivit bygdens angelägenhet, det hade vi inte räknat med från början, säger Sune.

Sune Johansson hävdar att de hårda bestämmelserna stoppar all utveckling av Offne. Hit flyttar inga barnfamiljer, det byggs ingenting och framtiden ser därför mörk ut.

– Det här är en avfolkningsbygd och det här skulle vara en injektion som skulle vara väldigt nyttig. För att få en inflyttning måste vi få möjlighet att använda stränderna som lockbete, säger Sune Johansson.

Nu hoppas makarna Johansson på en lagändring som väntas komma i januari 2010.

I en proposition föreslås en ändring av strandskyddsbestämmelserna så att landsbygdsutveckling kan vara ett skäl för upphävande. Avsikten att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet.

– Vi kan inte ge upp nu, vi har jobbat med det här i fem år och alla tror på oss.

Mer läsning

Annons