Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får inte bygga stugorvid Storsjöns strand

Sune och Birgitta Johansson fick nej av regeringen. De får inte bygga fritidshus vid Storsjön. Men de ger inte upp, nu hoppas makarna Johansson på en lagändring.

– För att få en inflyttning så måste vi få möjlighet att använda stränderna som lockbete, säger Sune Johansson.

Sune Johanssons skoter jobbar sig upp för den kuperade marken. Några djurspår syns i den annars helt orörda snön.

– Man skulle haja till om man såg någon här, då skulle man nästan ringa runt till grannarna för att kolla om de visste vem som kommit hit, skojar Sune Johansson.

Det här vill Sune och hustrun Birgitta ändra på. De planerar 34 nya tomter för fritidshus ett 50-tal meter från strandlinjen. Marken äger de själva och det finns inget motstånd mot projektet i byarna kring Offne. Alla tror och hoppas på idén.

– Det har blivit bygdens angelägenhet, det hade vi inte räknat med från början, säger Sune.

Sune Johansson hävdar att de hårda bestämmelserna stoppar all utveckling av Offne. Hit flyttar inga barnfamiljer, det byggs ingenting och framtiden ser därför mörk ut.

– Det här är en avfolkningsbygd och det här skulle vara en injektion som skulle vara väldigt nyttig. För att få en inflyttning måste vi få möjlighet att använda stränderna som lockbete, säger Sune Johansson.

Nu hoppas makarna Johansson på en lagändring som väntas komma i januari 2010.

I en proposition föreslås en ändring av strandskyddsbestämmelserna så att landsbygdsutveckling kan vara ett skäl för upphävande. Avsikten att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet.

– Vi kan inte ge upp nu, vi har jobbat med det här i fem år och alla tror på oss.