Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får man skriva önskelista nu?

Det är tidig november och fortfarande en ansenlig bit till jul. Efter det väntar ytterligare drygt tre långa månader till superettapremiären 2014.

Jag struntar i det. Jag vill skriva önskelista nu.

ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg har sagt att klubben ska ha i runda tal 20 poäng mer nästa år. 39 plus 20 blir 59 och då pratar vi i högsta grad strid om uppflyttning till allsvenskan.

Jag frågade Graham Potter om den målsättningen. "Inte mer än 20?", garvade Potter. Han har blivit van Kindbergs minst sagt offensiva utspel.

Så med all kunskap jag samlat under mina år av Football Manager-spelande – här kommer min önskelista för att närma sig de där 20 poängen.

• En striker. Den största och mest springande punkten. Tittar man i årets skytteliga är ett samband intressant. "Hmm, verkar som att alla superettans topplag har en eller ett par killar som öser in mål..."

Örebro är det närmaste vi kommer ett undantag, och de gick också sämre efter att vårens inlånade stjärna Alhassan "Crespo" Kamara återvände till AIK.

"Crespo" har sedan dess haft en marginell roll i AIK, men kan spela en jätteroll i superettan och ÖFK. Samtidigt stannar Taylor Morgan och Emir Smajic. Snälla tomten?

• En tvåvägsmittfältare. ÖFK har ett gäng spelare som är väldigt bekväma med bollen – Ammar Ahmed, Alexis Mendiola, Moon med flera. Men med bara en boll att dela på behövs även andra spelartyper.

Efter Ryan Gilligans flytt och med Isaac Shaze på bänken under hösten saknas den där duellspelaren som ständigt rör sig mellan straffområdena. Den där killen som vinner närkamper och stjäl energi från motståndarna. David Svensson i seriesegrande Falkenberg är bara ett exempel på hur viktig en sådan spelartyp kan bli för ett vinnande lag.

Jag tror inte att han flyttar till Östersund efter snart 500 matcher i FFF, men jag har hört att det finns snarlika spelartyper på de brittiska öarna. Snälla tomten?

• Försvaret. Här blev det en markant skärpning i spelnivå under hösten. Nu är Petter Augustsson redan klar och förlängningar med Craig Barr och Sam Mensah vore mycket viktigt för kontinuiteten. Ytterligare en spetsback? Snälla tomten?

• Svenska nyckelspelare. Reglerna gör att ÖFK måste ha minst nio svenska spelare i matchtruppen. Jag tvivlar inte på att ÖFK hypotetiskt skulle kunna scouta fram ett konkurrenskraftigt lag med endast utländska spelare – men det är inte möjligt enligt reglerna.

Därför blir det extra viktigt att hålla hårt i de svenska nyckelspelarna, som Ammar Ahmed, Rasmus Lindkvist och Emir Smajic.

Ett fynd från lägre serier á la Robert Hammarstedt skulle förstås inte skada i det läget. Snälla tomten?