Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Far och son döms för jaktbrott – jagade från bilen

Under en jaktresa i Härjedalen i höstas ska pappan och sonen bedrivit fågeljakt från bilen de färdats i. Båda förnekar brott och menar att de befunnit sig nog långt från bilen när skotten avlossades för att de ska vara oskyldiga.

Natten innan brottet begicks ska de enligt domen ha tältat i fjällvärlden söder om Tännäs i Härjedalen. Därifrån tog de sedan bilen till ett område där de planerat att jaga fågel över dagen.

Innan de når platsen varifrån de bestämt att jakten skulle starta ändrar de sina planer och stannar bilen längs vägen. En person som senare vittnar i målet stannar med sin bil bakom jägarna och ser hur de båda kliver ur bilen och hämtar sina hagelgevär från bagaget.

Sedan laddar de sina vapen och skjuter en tjäderhöna som pappan fått syn på strax bredvid vägen. Detta är båda parter överens om. Hur långt ifrån de stått när skotten avlossats har vittnet och de tilltalade däremot olika uppfattningar.

De första två skotten av den ena jägaren träffar dåligt, varpå även den andra avlossar ett skott mot fågeln.

Just avståndet från bilen är en av de avgörande faktorer som gör att det blir en fällande dom. De båda jägarna uppger att de stått cirka 15 meter från sin bil medan vittnet uppger knappt 1,5 meter.

Tingsrättens bedömning är att bilen som jägarna färdats i använts på ett sådant sätt så det har haft direkt betydelse för jaktens utgång. Därför är jägarens avstånd till bilen och hur lång tid jakten tagit avgörande i rättens bedömning. Rätten har även slagit fast att bilen inte varit helt avstängd när skotten mot tjädern avlossades.

Både fadern och sonen döms för jaktbrott och åläggs att betala dagsböter.