Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får revs av björn vid bostadshus i Ytterberg

/
  • Trots att Magnus Nordqvist har sina får och getter i en hage precis utanför huset så hindrade det inte en hungrig björn att in och riva ett av fåren.

Ett får blev rivet av en björn inne i Ytterberg på söndagskvällen. Björnen tog fåret som gick och betade bara 20-talet meter från Magnus Nordqvists bostadshus.

Annons

Magnus Nordqvist och hans familj har några får och getter som husdjur utanför sitt hus i Ytterberg. På söndagskvällen blev de ett får fattigare då en björn klev in i hagen och rev ett.

– En person från länsstyrelsen var hit sent på kvällen och konstaterade att fåret var björnrivet. Klockan var omkring 21 när han åkte och en dryg timme senare var resterna av fåret också borta, berättar Magnus Nordqvist.

Fåren har Nordqvist för att hålla landskapet kring gården öppet och fint.

– Men om de lockar björnar hit så får jag kanske göra mig av med dom. Det enda länsstyrelsen föreslog var att jag skulle få låna ett elstängsel men det spelar ju ingen roll för det är barnen som jag är mest orolig för, säger Magnus som har tre barn i familjen.

– De ska ju kunna vara ute på gården utan att man ska behöva vara orolig, tycker Magnus Nordqvist.

Under några dagar framöver har Magnus bestämt sig för att flytta fåren och getterna till vinterhagen där han har en lada som han kan låsa in sina djur över natten för att skydda dom.

– Att det stryker mycket björnar här visste vi sedan förut. En granne 200 meter ovanför oss har bikupor och dessa fick han nedrivna förra året. Jag vet inte hur det har gått nu, säger Magnus Nordqvist som hoppas på att slippa fler björnincidenter.

Annons