Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fara för bränder i adventstid – så kan du skydda dig

Förra året vårdades över 400 personer för vård av rök- och eldskador. 14 av dem fanns i Jämtlands län. Nu i adventstid gäller det att vara extra uppmärksam på brandolyckor.

Nya siffror från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har sammanställt visar att drygt 9 500 personer har blivit vårdade för rök- och eldskador sedan 2001. Enligt Anders Bergqvist, generalsekreterare i Brandskyddsföreningen med 15 års erfarenhet från brandförsvaret, menar att larmen om bostadsbränder ökar i december och januari.

– Levande ljus-bränderna går upp kraftigt i december framförallt, och under vintermånaderna generellt, men de står bara för ett par procent av bostadsbränderna. Att glömma kvar något på spisen orsakar fler bränder, säger Anders Bergqvist till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister har drygt 1 200 personer avlidit efter exponering för rök och öppen eld sedan 2001. Enligt Anders Bergqvist går dödsfallen i bränder upp under vintermånaderna, jämfört med sommarmånaderna.

– Varför det sker vet vi inte. Det vi kan se är en stark koppling mellan ålder, cigaretter och en oförmåga att hantera situationen.

Fakta: Tips för att undvika brand- Det bakas och lagas mycket mat i december. Var noga med att inte glömma något på spisen.

- Lämna aldrig ett rum med levande ljus. Släck alltid.

- Testa brandvarnaren. Se även till att ha brandfilt och brandsläckare hemma.

Källa: Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen.

Mer läsning:

[+] Winterlia satsar på engångstallrikar i trä och ullprodukter

[+] Nu tar Bergs kommun över efter Vardaga – Margareta, 94, ser fram emot mer personal

[+] S besvikna på SD efter omröstning om vården: "Det verkar handla om förvirring"