Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fårens egen dag

Det finns plats för fler får i Jämtland. De är bra på att hålla landskapet öppet, har användbar ull och kan läggas på tallriken. Därför ägnas en hel dag åt fårskötsel på Torsta i Ås.

Ett stort antal fårägare, fårspekulanter, förskolebarn och gymnasieelever kom för att se fårvallningsuppvisningen som Eva Nestorsson och bordercollien Trulza visar upp. Hon har en fårgård i Dvärsätt och är ordförande Jämtland-Härjedalens vallhundsklubb.

– Men jag har ett jobb på sidan om också, men det är det här som jag tycker är roligast, säger hon.

Trulza är sju år gammal och är en van vallare. Hon har inga som helst problem att samla ihop fårskocken som är i hagen bakom Ås kyrka.

Förutom vallningen fick besökarna se när fem ungbaggar klipptes av Richard van der Poel från Slättö i Värnamo kommun.

– Jag klipper får som hobby. Det här är bra att göra på kvällarna, för muskulaturen. Det är bra träning, säger han.

Syftet med dagen, som arrangeras av Torsta och Svenska fåravelsförbundet, är att sätta fåren i fokus. För Anna Hedendahl, som håller i Torstas fårkurser, tycker att det borde finnas fler får i länet.

– Vi har 5 000 tackor i Jämtlans län i dag och vi ser att det finns plats för betydligt fler. Det är många marker som står och blir oanvända i takt med att andra lantbrukare lägger ner sina mjölkkobesättningar till exempel, säger hon.

Men hon ser en positiv utveckling för branschen.

– Det känns som en grön våg. Människor vill ha närproducerad mat och kvalité på djurhållningen. Fåren står för många sådana värden.