Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgen får spelrum i Katrins målningar

I lördags var det vernissage för Katrin Westmans utställning på Galleri S. Målade kakelplattor utgör en stor del av utställningen.

I våras fick Katrin Westman, som en av de yngsta någonsin, Kristinehamns konstmuseums ungdomsstipendium. Hon studerar nu för att få en masterexamen vid Umeå universitets konsthögskola.

– Stipendiet gjorde att jag fick bli sedd. Jag fick göra en utställning i Kristinehamn och skulle fylla ett helt rum själv, det var överväldigande, säger Katrin Westman.

På Galleri S visar hon bland annat sitt kandidatverk "Utskurna ur sammanhanget står vi där tillsammans och poserar" – där utskurna skulpturer delar utrymme med en stor målning i det första gallerirummet.

– Jag höll på med verket i åtta månader innan det lossnade. Det är faktiskt förstörda målningar som jag sågade sönder och gjorde till skulpturer som jag sedan slipade på.

Verket beskriver Katrin Westman som ett möte mellan upplösta kroppslandskap.

– Färgen får spelrum och flödar i det glatta.

En stor del av utställningen består av en serie målade kakelplattor i akryl och lack.

– Förlagan till målningarna är foton och rörliga bilder som jag sedan gör lager på lager i kollage.

Ofta är det bilder på människor som befinner sig på stränder som används till kakelplattorna.

– Alla blir lika inför varandra på en strand. Det är mycket poseringar, säger Katrin Westman.