Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgglada fioler till de minsta musikanterna

Lila Turbo, Blue Dragon, Pink Panther och Gyllene Jupiter heter några av de fioler som Annelie Rydh lånar ut till sina elever.
Nu startar hon fiolkurs för små barn.

De börjar med välkända låtar som "What shall we do with the drunken sailor".

– Vi jobbar mycket med rytm och låtar som är fartiga. Det går att göra mycket med fyra lösa strängar, säger Annelie Rydh.

Annelie Rydh är känd som violinist i Trio Quinta och Archi Jamt. Hon jobbar även på Kulturskolan i Berg och det är i kulturskolans regi som hon nu startar fiolgrupp för de minsta barnen. De barn som anmält sig till vårens fiolkurs är mellan fem och åtta år gamla och de är sex killar och fem tjejer.

– Egentligen börjar man som regel ingen grupp förrän barnen går i trean, men jag har alltid tyckt att det är lite sent. När man spelar stråk kan man börja tidigt, det finns väldigt små instrument, säger Anneli Rydh.

Hon har själv köpt in fioler som kulturskolan sedan hyr av henne. Fiolerna har målats i färgglada färger och mönster och alla har fått ett namn. Lila Turbo, Gyllene Jupiter, Pink Panther och Blue Dragon är några. Fiolerna som barnen lånar kallas för åttondelsfioler och är mycket mindre än en vanlig fiol.

Men förutom att det finns små fioler, så finns det andra skäl till att starta instrumentgrupper tidigt.

– De små är oftast dem som fortsätter spela, i trean-fyran är det så många andra intressen som drar, säger Annelie Rydh.

Barnen har delats upp i fyra grupper, varje grupp träffas tio gånger var under vårterminen. Första träffarna har varit, och trots att några av barnen såg skeptiska ut från början har Lila Turbo, Blue Dragon och de andra mottagits väl.

– Jag fick mail från föräldrarna efter första träffen, ett av barnen har sovit med fiolen i sängen och en annan ville ha den med sig vid frukostbordet.