Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilabon räddades ur stugbranden: "Några minuter till så hade ingen av oss överlevt"

Det var som tänkt som en härlig helg i fjällen med grabbarna höll på att sluta i katastrof – Färilabon Stefan Ekhs familjestuga brann ned till grunden.
– Några minuter till så hade ingen av oss överlevt, säger han.

Stefan Ekh från Färila hade planerat en lång helg i fjällen med sina vänner. Familjens stuga i Tännäs, med flera skoterspår runtomkring, var det perfekta avslutet på veckan för den skoterintresserade Stefan.

– Vi hade tänkt oss en grabbhelg tillsammans, umgås, åka lite skoter och slappna av, berättar Stefan Ekh.

Men grabbhelgen förvandlades till ett dramatiskt inferno under natten mot lördagen.

Vid 02-tiden väcktes Stefan Ekh av att stugan var fylld med tjock rök och av att en av hans vänner skriker att det brinner.

– Man hinner inte tänka så mycket, man bara agerar så vi tog oss ut ur stugan så snabbt det bara gick. Några minuter till i den där röken så hade nog ingen av oss överlevt.

De fyra vännerna lyckades att ta sig ut ur den rökfyllda stugan – en stuga som snart var helt övertänd.

– Vi försökta att använda en brandsläckare som vi hade med oss men vi hade inte en chans. Så det var bara att stå och se på när gammelmorfars stuga brann ned till grunden. Fruktansvärt jobbigt att se flera generationers minnen gå upp i rök, berättar Stefan Ekh när Hela Hälsingland når honom dagen efter branden.

Vad som orsakade branden är svårt att säga i nuläget, men första uppgifter tyder på att eldsvådan startade någonstans på vinden.

För tillfället har de fyra vännerna tagit sin tillflykt hos ett par grannar – och nattens dramatik har börjat göra sig påmind.

– När det hände höll man sig relativt lugn men nu känner man sig nästan lite panikslagen, men den riktiga chocken har nog inte kommit än.

Läs mer:

Fjällstuga brann ned till grunden – många hinder mötte räddningstjänsten

Här hittar du alla händelser från fredagsnatten

Här hittar du alla nyheter från lördagen

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !