Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farliga leksaker i fokus på Jamtli

Hur läskig är halloweenmasken ur miljösynpunkt? Det försökte ett antal experter bena ut vid ett seminarium på Jamtli.

Annons

Kopplat till Jamtlis pågående utställning "Lekfullt", där besökaren kan följa leksakernas historia, anordnades på söndagen en temadag kring just leksaker, hälsa och miljö.

– Vi har miniföredrag och en miljövisning i utställningen, förklarade en av initiativtagarna Linda Forss.

Hon jobbar till vardags som lärare i ekoteknik på Mittuniversitetet och fick idén om att göra något för att förena sina och elevernas kunskaper på miljöområdet med kunskapen som finns kopplat till Jamtli.

– Att möta folk där folk är.

Från Jegrelius, institutet för tillämpad grön kemi, berättade Lena Stigh om hur långt världens bästa kemilagstiftning egentligen räcker för att skydda barn mot skadliga kemikalier i leksakerna. Inte speciellt långt, visar det sig.

– Nej den räcker inte. 15 procent av leksakerna som vi testat uppfyller inte lagstiftningen. Flödet av prylar är enormt stort och antalet producenter har ökat. Industrin har en väldigt stor makt i dag och försiktighetsprincipen undermineras. Vi ser att kunskaper fattas hos alla, sa Lena Stigh.

Hon fortsatte med att sätta förskolan i fokus och tala om hur barn och unga är särskilt känsliga för kemikalier.

– Många enskilda initiativ görs i länet för att skapa giftfria förskolemiljöer. Exempelvis tittar Östersunds kommun just nu på nya tallrikar utan skadliga ämnen.

Vilken halloweenmask och nalle kan man då med gott samvete köpa till sitt barn?

Miljökemisten Tomas Östberg på Jegrelius försökte besvara frågan efter bästa förmåga. Utrustad med en XRF-scanner, som ger en grov uppskattning av sammansättningen, testade han 72 produkter som vanligtvis används som leksaker i ett normalt hem.

– De farliga ämnena i leksaker är många, särskilt i PVC-plasten. Bland annat hittade vi mycket bly i smycken från leksaksbackarna. Däremot hittade vi inga skadliga ämnen alls i de gratisleksaker som snabbmatskedjorna delar ut.

Man ska vara medveten om att många av de leksaker som barn använder inte är tänkta som leksaker. Bland produkterna som Tomas Östberg undersökte hittades höga halter av skadliga ämnen i resväskor, muggar och schampoflaskor formade som badankor.

Värstingen bland leksakerna var en kasperdocka från 1960-talet som innehäll skyhöga halter av miljöfarliga ämnen.

– Generellt kan man ge rådet att nyare leksaker innehåller mindre skadliga ämnen. Undvik mjukgjorda platsleksaker och konsumera mindre, avslutade Tomas Östberg.