Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre antal hemlösa

Antalet hemlösa på kommunens akutboende minskar, mycket tackvare en prioritering på öppenvårdsenheten Björkebo.
– Succé, summerar teamchefen Veronica Haase de fem första åren.

Trappstegsboendet Björkebo, som är Östersunds kommuns försök till att erbjuda missbrukare ett boende som leder bort från akutboendet, firar i dagarna femårsjubileum.

Och satsningen har varit lyckad. Hittills har man slussat ut runt 75 personer till, i första hand, eget boende och man har märkt att hemlösheten i Östersund minskat. På akutboendet var beläggningen förr uppe på 100 procent med kö. Nu är den nere i 26 procent och man fångar upp ett drygt 20-tal personer årligen som slussas vidare till trappstegsboendet.

Men den lyckade satsningen får konsekvenser för den omtalade värmestugan.

– Antalet missbrukare på kommunens akutboende har minskat sedan vi införde trappstegsboendet och vårt ansvar för värmestugan hör bara ihop med att det fortfarande finns några som sover på akutboendet och som behöver någonstans att vara på dagen, säger socialnämndens ordförande Linn Berglin (S).

– När vi skulle öppna värmestugan var det som vid Jesu födelse, ingen ville ta emot oss. Vi fick inte hyra lokal någonstans. Till slut fick vi själva investera i det gula huset under Frösöbron.

Turerna kring värmestugans placering och drift har varit många.

I förra veckan hade de tre inblandade parterna från Östersunds kommun, Svenska kyrkan och Pingstkyrkan ett möte för att diskutera den fortsatta driften av värmestugan.

Resultatet blev att samarbetet ska fortsätta men att Svenska kyrkan tar över huvudmannaskapet.

Från kommunens sida säger man sig inte prioritera värmestugan utan lägger i stället resurserna på boende som är till för att erbjuda människor ett sätt att komma ur sitt missbruk, och dit hör öppenvårdsenheten Björkebo.

– Vi fångar upp missbrukarna tidigare nu men behovet är fortsatt stort och vi möter nya personer hela tiden. Sista tiden har vi dessutom sett att de blir allt yngre, säger teamchefen Veronica Haase.