Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre bärplockare till Sverige

Migrationsverket räknar med att det kommer betydligt färre bärplockare från länder utanför EU till Sverige i år. Länsstyrelsen i Stockholm har dock fått indikationer på fler plockare kommer från Östeuropa i år.(TT)

Annons

Hittills i år har cirka 2 800 arbetstillstånd beviljats för plockare från länder utanför EU, att jämföra med 5 200 förra året.

En orsak är kraven för att få arbetstillstånd skärpts efter uppmärksamheten kring bärplockare som farit illa och lurats på lön, skriver Dagens Nyheter. Ett av kraven är att de företag som anlitar bärplockare måste garantera en lägstalön enligt Kommunals avtal, drygt 19 000 kronor i månaden, oavsett tillgången på bär.

Men hur många friplockare från EU-länder som kommer till Sverige på eget bevåg finns det ingen uppskattning om. Polarica, ett av de största bärföretagen, har i år bara ansökt om cirka hälften så många arbetstillstånd som förra året för thailändska plockare. Företaget räknar nämligen med att fler friplockare kommer att översvämma marknaden med billiga bär. Polarica kommer dock inte köpa sina bär via friplockare.

Länsstyrelsen i Stockholm har fått indikationer på att det kommer fler plockare från Östeuropa i år.

– Bulgariska myndigheter förutsätter att det kommer att komma ett ganska stort antal människor upp till Sverige för att plocka bär i år. Det beror på att det finns en efterfrågan. Det kommer information från Sverige att det behövs folk som plockar bär och att det går att tjäna pengar på det, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Inför förra säsongen gick bulgariska myndigheter ut med information om riskerna med att åka till Sverige för att plocka bär.

Den informationen har inte gått ut i år, enligt Patrik Cederlöf.

– Förhoppningsvis lever informationen kvar. Jag hoppas det.

Bärplockarna från Bulgarien omfattas, till skillnad från de thailändska plockarna, inte av kollektivavtal och det finns inget arbetsgivaransvar.

– Därför är de potentiellt mer utsatta. Det kan bli mycket att göra i år, säger Patrik Cederlöf.