Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre elever tar sig in på gymnasiet i länet – Lärarnas Riksförbund: "Under all kritik"

Allt färre elever klarar av att bli behöriga till gymnasieskolan i länet. Förra året klarade 85,7 procent av att komma in på gymnasiet, medan det i år endast var 76,9 procent.

Det skriver Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande och hänvisar till siffror från Skolverket. Lärarnas Riksförbund är kritiska till utvecklingen och efterlyser stödinsatser tidigt i skolan.

– Det är under all kritik att utslagningen redan vid så tidig ålder får fortgå och till och med öka. Resultaten visar återigen behovet av att tydligt styra resurserna dit de bäst behövs. Det måste finnas möjlighet till stödinsatser tidigt i grundskolan. Om inte lärarna har möjlighet att sätta in stödet när det behövs så kommer det aldrig gå att vända utvecklingen, säger förbundets ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

Siffrorna från Skolverket ska också visa på en stor skillnad i elevernas resultat beroende på hur deras föräldrars bakgrund ser ut. Åsa Fahlén menar att man måste ge lärare bättre förutsättningar att bekämpa detta.

– Det är ett stort misslyckande att inte skolan bättre kan kompensera för elevernas bakgrund. De förslag till en mer likvärdig skola som Skolkommissionen har lagt, och som regeringen delvis ställt sig bakom, måste nu genomföras skyndsamt och i sin helhet. Lärarna måste ha rätt förutsättningar annars lyckas vi aldrig bekämpa effekterna av det sociala arvet.

-----

Läs mer:

Allt fler gymnasieelever klarar mattekurserna

Sveaskog kalhugger mitt i ekoparken: ”Jag blev galen, är det ett misstag?” [+]

Problem med Skandias internetbank – kunder har fått sina konton nollade

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app