Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre skolskjutsar i Berg – en het fråga

Frågan om färre skolskjutsar i Berg nästa år kom att lyftas ur den nya budgetluntan som i övrigt fastställdes i stor politisk enighet av kommunfullmäktige på tisdagen. Budgetbeslutet innebär också oförändrad kommunalskatt i Berg nästa år.

Som ÖP tidigare berättat innebar det nya budgetförslaget att det nästa år endast blir en skolskjuts hem per dag. På så sätt kan kommunen minska sina skjutskostnader med 1 miljon kronor.

Men oppositionsrådet Elise Ryder-Wikén (M) ansåg att konsekvenserna av denna förändring var för dåligt utredda.

– Det kan inte vara rimligt att elever i lågstadiet ska behöva vara kvar på skolan så länge att de inte kommer hem förrän 16.30 på dagarna, sade hon och yrkade därför först på återremiss av hela budgeten.

Monica Hallqvist (S) ansåg att en återremiss skulle innebära att det inte skulle finnas en beslutad budget förrän i mars nästa år, alternativt ett extra sammanträde i december och därmed extra kostnader för detta.

Hennes kompromissförslag blev därför att skolskjutsfrågan lyftes ur budgeten för att behandlas senare. Det blev också ett enigt fullmäktiges beslut.

I Bergs nya budget beräknas nästa års resultat till ett plus med 8,8 miljoner kronor.

– Vi klarar därmed målet om god ekonomisk hushållning genom att inte förbruka mer än 98 procent av skatteintäkterna. Men vi får inte slå oss till ro. Även fortsättningsvis är utmaningen att kombinera besparingar med satsningar för att behålla eller helst höja kvaliteten, sade kommunalrådet Karin Paulsson (S).

Hon beklagade samtidigt att man inte lyckats med målet att höja grundbemanningen inom äldreomsorgen och förskolan.

– Men det målet ligger kvar, påpekade hon.

I den nya budgeten säkras dock badverksamheten i Svenstavik och Myrviken genom extra pengar. Det har varit något av moderaternas hjärtefråga det senaste året.

–Det är glädjande att det löste sig till slut, tyckte Elise Ryder-Wikén.