Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre vårdplatser på sjukhuset i sommar

Antalet vårdplatser i länets sjukvård kommer att minskas med 25 jämfört med förra sommaren. Orsaken är framför allt bristen på sjuksköterskor.

Precis som tidigare somrar är det i stort sett bara är akuta behandlingar som kommer att genomföras under semesterperioden, medan planerade ingrepp i de flesta fall får vänta till efter sommaren.

Personalbristen är ett problem som Region Jämtland Härjedalen delar med resten av landet och inför årets semesterperiod har det varit svårare än någonsin att bemanna. Region Jämtland Härjedalen har hittills rekryterat 72 sjuksköterskor med förhoppningen att så många som möjligt fortsätter även efter sommaren. Men det handlar inte om en ökning med 72 eftersom ett antal också har slutat under det senaste året.

Enligt företrädare för sjukvården hade det varit önskvärt att anställa ytterligare 20 sjuksköterskor inför sommaren, men hittills har det inte varit möjligt att rekrytera fler. Försöken fortsätter, men i nuläget är bedömningen från regionledningen att ytterligare 25 vårdplatser på Östersunds sjukhus måste hållas stängda jämfört med förra sommaren.

– 10-15 är inom medicin och cirka 10 på kirurgen. Det här kommer att pressa verksamheten, säger Lisbet Gibson, centrumchef för medicinska specialiteter.

Dessutom har psykiatrin minskat antalet platser med tio eftersom avdelning 3A har stängt.

Rekryteringssvårigheterna innebär att den befintliga personalen kan komma att arbeta under ett ökat tryck även den här sommaren på en del avdelningar.

– Akutverksamheten kommer att rulla på precis som planerat. Vi får ta ut mer arbetstid och jag hoppas att vi kan klara det på frivillig väg, säger Anita Secher, verksamhetschef för akuten.

Även i år har regionen erbjudit personalen sommarpaket som på olika sätt kompenserar den som är beredd att flytta semestern. Det maximala utfallet får sjuksköterskor som har minst två års yrkeserfarenhet och som tar ut hela sin ledighet utanför semesterperioden. Då väntar totalt 40 000 kronor extra för hela sommaren.

– Men det är färre som har tagit sommarpaketet än ifjol, säger Annica Sörensdotter, personalchef i Region JH.

På senare år har samarbetet mellan landstinget/regionen och länets kommuner utvecklats och det är nu mindre vanligt att utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhuset på grund av platsbrist i kommunerna.

– Samarbetet med kommunerna var en framgångssaga förra sommaren. Vi hade regelbundna möten och möjlighet att skriva ut patienter veckans alla dagar. Så planerar vi att göra i år också, säger Nina Fållbäck-Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Östersunds kommun har, i samarbete med Krokom, ökat sin kapacitet.

– Vi har ökat korttidsplatserna med åtta till, säger Lars Liljedahl, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Här är ytterligare några exempel från sommarplaneringen:

• Närvårdsavdelningen, Näva, i Strömsund stänger fyra av åtta platser under två veckor. Och under två veckor stängs alla platser.

• Akutens tolv obs-platser hålls öppna tre veckor längre än förra sommaren.

• Hälsocentralerna hålls öppna, men det kommer inte att finnas läkarbemanning överallt.

Läs mer:

Jämtlands län visar på största bristen på arbetskraft inom vård och omsorg för hela landet