Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre varsel i juli i länet

Färre personer varslades om uppsägning i juli 2014 jämfört med samma månad förra året, och arbetslösheten sjönk något. Samtidigt ökar antalet arbetslösa som inte har någon gymnasieutbildning.

Annons

Det visar Arbetsförmedlingens statistik för juli månad.

I slutet av augusti ordnar Arbetsförmedlingen och arbetsgivare en mässa i Åre, där man vill rekrytera människor till kommande vintersäsong för fjällnäringen.

– Det finns hundratals lediga jobb, de flesta riktar sig till ungdomar som är intresserade av att jobba i fjällen under vintersäsongen, säger Urban Gyllander, vikarierande chef för Arbetsförmedlingen i Östersund, i ett pressmeddelande.

I samma meddelande uttalar han sin oro över att så många i länet saknar en gymnasieutbildning. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen som har högst förgymnasial utbildning var i slutet av juli drygt 1 400 personer, vilket är en ökning på drygt 50 personer jämfört med juli i fjol.

– Det är allvarligt att en tredjedel av samtliga inskrivna arbetslösa i länet saknar en gymnasieutbildning, något som de allra flesta arbetsgivare har som krav för anställning, säger Urban Gyllander i pressmeddelandet.

I juli varslades knappt 10 personer om uppsägning och det är ungefär 30 färre än för samma månad förra året. Arbetslösheten sjönk med en halv procentenhet om man jämför de bägge månaderna.

Under juli anmälde länets arbetsgivare drygt 900 lediga jobb och det som efterfrågas mest är undersköterskor inom äldreomsorgen, sjuksköterskor, personliga assistenter samt grund- och förskollärare. Det är nästan dubbelt så många fler anmälda jobb än för fjolårets juli.

Men det var färre personer som faktiskt fick ett arbete under månaden, 707 personer, jämfört med samma månad i fjol, 753 personer.

I slutet av juli var den totala arbetslösheten i länet drygt 4 600 personer, vilket är 7,4 procent av den så kallade registerbaserade arbetskraften som är människor i åldrarna 16–64 år. Rikssnittet för juli var 7,7 procent.

Läs mer:

Nya jobb i fokus för både S och M

De försörjer sig på arbetslösheten

Chefens son fick jobbet

Ledare: Förmedla jobb en bisak

Ledare: Centerpartiet vill avskaffa fas 3

Debatt: Plugga klart viktigt för den som vill ha jobb