Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre vill starta företag

Antalet nyregistrerade företag i Jämtland ökade rejält under december månad. Men sett till helåret 2013 fortsatte den nedåtgående trenden och nyregistreringarna minskade med 3,8 procent.

Trenden med ett minskat nyföretagande fortsätter, enligt statistik som Bolagsverket presenterar. Under 2013 nyregistrerades 711 företag i Jämtland jämfört med 739 året innan. Det innebär en minskning med 3,8 procent sett över hela året. December månad var dock ett undantag då Jämtland svarade för den största ökningen i landet med 64 nyregistrerade företag, en ökning med hela 60 procent.

– I december ökade nyföretagandet i samtliga företagsformer ganska kraftigt, men så har det inte sett ut under större delen av 2013, därför ser vi en total minskning för helåret. Med undantag för april, september och december så har siffrorna under 2013 konstant legat lägre än de gjorde 2012, säger Ulf Karnell som är kommunikationschef på Bolagsverket.

Statistiken över antalet nyregistrerade företag visar även på stora regionala skillnader. Kronoberg, Gotland och Stockholms län var ensamma om en ökning för hela året 2013. I storstadsregionerna ökade nyföretagande i Stockholm och Malmö medan det i Göteborg var i stort sett oförändrat och de tre storstäderna svarade tillsammans för en tredjedel av alla nyregistreringar under 2013.

– Sammantaget var dock 2013 ett helt ok år för nyföretagandet, man ska vara försiktig med att jämföra med rekordår som 2011 och 2012. Sett ur ett längre perspektiv är 60 527 nya företag (i Sverige) under 2013 trots allt en hög siffra, och eftersom avregistreringarna också minskar så har det totala antalet verksamma företag ändå ökat under de senaste åren, säger Ulf Karnell.

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.