Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfylld Emil

Trots den något bistra, icke för friluftsteater optimala, jämtländska temperaturen så lockade premiären av Emil i Lönneberga gott med publik till Jamtli på fredagskvällen. Speciellt roligt var det att få se så många barn i publiken. Varken barnen eller deras vuxna behövde bli besvikna på föreställningen och reaktionerna i igenkännandets glädje gick inte att ta miste på.

Det är ju inte helt lätt att göra Astrid Lindgrens berättelser rättvisa i en sammanhållen föreställning, men jag tycker Elin och Mats Sandelius, som bland annat stått för manus, lyckats bra. Föreställningen hade ett mycket bra driv rakt igenom och de lugnare partierna gav precis den återhämtning som behövdes.

Jag tyckte mycket om de effektiva scen-, roll- och kostymbytena som birollerna bjöd på. Med enkla medel bjöds det på dramatik i scenografin. Speciellt bra var varggropen förstås. Alla biroller, pigor och drängar, fattighjon och finfolk, spelades förtjänstfullt och de bjöd på fartfyllda dans- och sångnummer.

Den briljanta musiken som ursprungligen skrivits av George Riedel hade i denna föreställning arrangerats av Fredrik Åkerblom. Eftersom originalen är strålande kände jag mig inte helt nöjd med kvällens arrangemang, för min smak blev de lite för plottriga och käcka. Tacksam var jag över att musikbakgrunderna spelats in med levande musiker.

Jag ställde mig också tvekande till valet att tala på dialekt eller inte. Att många på scenen försökte sig på småländska men kanske inte alltid rodde det i land kändes lite krystat, bättre hade kanske varit att låta bli.

Huvudrollen Emil spelades utmärkt av Walter Riddar Palm. Han visade på en fin scennärvaro, riktigt bra energi och ett bra fokus genom hela föreställningen. Lillasystern Ida spelades av Stina Sandberg som bjöd på fina sånginsatser. De som spelade familjemedlemmarna i Lönneberga bjöd alla på sammanhållna karaktärer och fart och fläkt.

Härligt var det att Emilfilmerna, som rullar flitigt i varje barnfamiljs hem, fick blir levande musikteater. Ta med er ett gäng barn som alibi och bege er till Jamtli, det här vill ni inte missa.

Betyg 4.