Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farväl till vapnen

Vapenvåldet kryper närmare. Tusen personer skjuts ihjäl varje år runt om i EU.

I Sverige rapporteras snart dagligen om det meningslösa dödsskjutandet på gator och torg, i förorter och städer, mitt i vår vardag.

Som i Tensta i söndags. Fyra män skjuts vid ett gatukök. En av dem skadas svårt. Gärningsmännen däremot är ännu på fri fot.

Tänk om det också varit oskyldiga barn där i korvkiosken? Hur många fler hade kunnat falla offer? Vad gör vi åt detta våld? Det är frågor man bör fundera över och hitta svar på.

Och inte bara slentrianmässigt slå ifrån sig med att här i Sverige är det väl ändå ganska lugnt. Annat är det med vapenhysterin i USA.

Nu har Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström vaknat av alla skottlossningarna och kräver att vapenlagarna i EU ses över. Det är helt klart befogat. Inte bara för att tusen personer skjuts ihjäl varje år i EU, och att den siffran mycket väl kan vara i underkant, utan också för att polisen har omvittnat svårt att spåra de illegala vapnen och för att vapenlagarna i länderna spretar åt olika håll både när det gäller vem som får bära vapen och hur de ska förvaras.

Nu är det dags att se över lagstiftningen. Vi måste, precis som Cecilia Malmström hävdar, få gemensamma regler i EU för hur vapen märks med serienummer vid tillverkning. Då kommer det att bli lättare att spåra dem.

I Sverige har vi regler för hur jaktvapen ska låsas in när de inte används. Sådana regler bör även andra EU-länder ha. Vi måste också få gemensamma regler kring hur avlagda vapen ska förstöras.

Reglerna för hur man beviljas vapenlicens är en annan viktig fråga. Många dödsskjutningar har utförts av personer med psykiska problem, men som trots det har haft licens.

Att EU nu vill se över vapenreglerna är bra. Det borde ha gjorts tidigare, men bättre sent än aldrig. Ingen ska någonsin behöva vänja sig vid våldet.