Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fascinerande film om ikonen David Bowie

Titel: "David Bowie is"
Genre: Dokumentär.
Regi: Hamish Hamilton.
Premiär: På Bio Regina 21 november. Visas till 27 november.
Text: Engelsk text.

Filmen "David Bowie is" är en annorlunda dokumentär. Publiken får följa med genom succéutställningen, med samma namn som filmen, som visades på Victoria & Albert Museum i London tidigare i år. Utställningen som slog alla rekord och sålde 200 000 biljetter. Unika föremål som nedkladdade texter, skisser, dagboksanteckningar och storyboards visas tillsammans med de legendariska skivomslagen och kläderna som genom åren gjort Bowie och hans karaktärer som bland andra Ziggy Stardust legendarisk.

Inledningen av filmen känns seg och det verkar först som om vi ska få se ännu en dokumentär där allt bara är en lång monolog. Och det är det faktiskt men David Bowie – ikonen, inspiratören och stjärnan – blåser liv i filmen. Hans karriär och liv är en fascinerande berättelse och hans sätt han blandar musik och konst visas på ett fint sätt.

Trots att filmen innehåller få intervjuer med dem närmast Bowie och knappt något rörligt material alls på stjärnan känns det som vi får veta exakt vem han var och är och det genom museibesökarnas egna minnen och relation till honom.

Filmen, och utställningen, avslutas med ett periodiskt system över David Bowies liv. Personer som påverkat honom, som varit en del i hans liv och som hans själv påverkat syns. Det är påtagligt hur mycket han som artist och konstnär påverkat populärkulturen i dag. Filmen är en ögonöppnare för nya Bowie-fans och säkerligen en njutning för inbitna Bowiefantaster.

Filmen som visas på Bio Regina är ett samarbete med Folkets hus och parker. Tanken är att samarbetet ska fortsätta och att Bio Regina ska visa fler dokumentärfilmer inom genren konst och konsert.

Betyg: 4/5