Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetschef döms för mutbrott

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor inom Kriminalvården. Fastighetschefen döms för grovt mutbrott till drygt tre års fängelse i Stockholms tingsrätt. (TT)

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor inom Kriminalvården, enligt åtalet. Pengar betalades ut i samband med planering och byggen av anstalter i Östersund, i Haparanda, i Skåne, Saltvik i Härnösand, häktet i Sollentuna och polishuset i Linköping.

Den nu 69-årige före detta fastighetschefen vid Kriminalvården och hans nära vän, en 68-årig man, döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott. De döms till tre år och två månaders fängelse respektive tre års fängelse.

Två andra äldre män, då konsulter, döms för grov bestickning. Även en av dem döms till tre års fängelse. Den andre till villkorlig dom och samhällstjänst, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Min bedömning är att det här är det största mutmålet i Sverige där det har väckts åtal, sade chefsåklagare Jan Axelsson när åtalet mot fyra män i 60-årsåldern lämnades in i februari i fjol.

Förundersökningen inleddes våren 2010 sedan Riksrevisionen anmält missförhållanden inom Kriminalvården. Bland annat konstaterades att Kriminalvården upphandlat projektering av flera fängelser och häkten utan att följa lagen om offentlig upphandling. Den som tecknade avtalen var den nu dömde 69-åringen som då var fastighetschef vid Kriminalvården. Avtalen tecknades med ett konsultföretag vars vd i sin tur ingått skenavtal med ett bolag som tillhörde 69-åringens nära vän. Pengarna till vännens bolag anses utgöra mutor till 69-åringen.

I andra fall har pengarna gått direkt till 69-åringen.

Åtalspunkterna gällande anstalten Saltvik i Härnösand och häktet i Sollentuna ogillas liksom punkten som gäller byggandet av polisens administrativa centrum i Linköping.

"Om det finns rimligt tvivel om de tilltalades skuld ska åtalet ogillas", säger rättens ordförande Hans Cederberg i pressmeddelandet.

Målet har pågått i tingsrätten i 50 dagar. Omkring 80 vittnen har hörts och en omfattande bevisning har lagts fram.

Läs mer:

ÖP:s artiklar ledde till att största muthärvan reddes ut

Fängelsebygget i Östersund del i stor muthärva