Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästingarna sover gott under snön

Hör du till dem som fått för sig att fästingarna dött under vinterns snö? Glöm det!
– De bara ligger och har det jättegott under snötäcket, säger fästingexperten Kajsa Glemhorn.

Härom veckan kunde vi läsa att den fästingburna infektionen TBE satt nytt rekord i Sverige. Och att de små gynnarna trivs allt längre norrut i landet.

Innan vintern ens tagit slut tvingades vi alltså att börja tänka på en av vårens och sommarens plågor. Men hoppet är det sista som överger människan. Kan inte de små krypen ha frusit ihjäl i vinter?

– Kyla i sig påverkar fästingen negativt, men så länge det finns snö har de som ett isolerande täcke, säger biologen Kajsa Glemhorn vid forskningsstationen Station Linné på Öland.

Den som önskar livet ut fästingarna ska därför be om snöfattiga vintrar. Iskalla sådana.

Eftersom den beskrivningen inte alls passar in på årets vinter får fästinghatarna i stället rikta uppmärksamheten mot våren och sommaren.

Men våren bjuder inte heller på mycket till hopp. Fästingarna gillar nämligen våren. Troligast är därför att det är sommaren som ställer till det för de små spindeldjuren. (TT)