Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattade beslut om nya regler

Från och med 2015 gäller nya regler för vårdgivarna i Hälsoval Jämtlands län. Landstingsstyrelsen fattade beslut på onsdagen.

Den politiska majoriteten (S, V och MP) anser att de nya reglerna innebär en ökad rättvisa där ersättningen till vårdgivarna i högre grad än i dag anpassas till den faktiska vårdtyngden.

– Det här innebär att vi rättar till de brister som finns i systemet, säger Ann-Marie Johansson (S).

Den mest påtagliga förändringen är justeringar av den så kallade glesbygdsfaktorn. Det kommer till exempel att innebära att intäkterna sjunker med 1,6 miljoner kronor per år för privatägda Nya Närvården AB. Orsaken är att ersättningen för företagets patienter i Hammerdal kommer att minska. I dag baseras beräkningarna på avståndet mellan Östersund och Hoting, där Hammerdalspatienterna är listade. Från och med 1 januari 2015 kommer ersättningen att räknas fram utifrån avståndet från Östersund till Hammerdalbornas närmaste hälsocentral, vilket är landstingets central i Strömsund (Nya Närvårdens anläggning i Hammerdal är en filial).

– Det är viktigt att vi har en ersättning som är rättvist fördelad över länet, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

De nya reglerna innebär också att den socioekonomiska faktorn får större betydelse än i dag. Det betyder att hälsocentraler vars patienter har sämre hälsa, och därmed större vårdbehov, kommer att få ökad ersättning från landstinget.

I dag ersätts de privata vårdgivarna med 6 kronor per listad för ekonomi- och personaladministrativa system. Till exempel IT-kostnader för att komma in i landstingets journalsystem. Den ersättningen höjs till 20 kronor per listad.

Det nuvarande avtalet mellan Hälsovalskansliet och vårdgivarna löper på fyra år och går ut vid årsskiftet 2014/2015. Det nya avtalet kommer att gälla tills vidare med ett års uppsägningstid. Thomas Andersson (C) befarar att det kan försvåra den ekonomiska situationen för de alternativa utförarna.

– Det är viktigt med långsiktiga spelregler, säger han.

Oppositionen (M, C och FP) förordar att behålla dagens system och att mer resurser tillförs hälsovalet. Centern föreslår ett tillskott på 5 miljoner kronor. Dessutom kräver oppositionen att de alternativa utförarna får en större ekonomisk kompensation än i dag.

Det formella beslutet om regelförändringarna i hälsovalet tas av landstingsfullmäktige i slutet av november.