Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäviken lockar allt fler

För första gången sedan 2008 krockar inte Fäviken Game Fair och Storsjöyran.
– Om det blir fler besökare vet jag inte. Men vi tror att det blir bra, det känns som det, säger mässgeneralen Hans Werthén.

Annons

Det är en lugn och sansad stämning på Fävikens egendom inför stundande Game fair som drar i gång på fredag. En sådan här dag, när det bara är ett par dagar kvar kanske skulle vara lite nervöst och stressigt, men det är det inte försäkrar Hans Werthén.

– Vi har gjort det här så många gånger, förklarar han.

Fäviken Game Fair, som firade 20 år i fjol, började i en liten skala och växte år till år. Först var det tänkt att vara en renodlad mässa som hade öppet under dagen. Men sedan kom Bengt Mona, tidigare ägaren av Fävikens egendom, på att man skulle erbjuda mat och underhållning på kvällarna för att utställarna skulle ha trevligt efter stängningen. Detta spred sig och många ortsbor från byarna runt omkring kom hit för att dansa och ha kul.

– Vi hade inte inhägnat området eller någonting. Jag kommer ihåg att någon red hit och band fast hästen vid dörren, skrattar Hans.

Det var kring 2004 som det började växa rejält. Från att ha lockat omkring 17 000 besökare så kom man 2006 upp till 30 000 besökare

Hur Fäviken lyckats bli kommunens största årliga arrangemang och det tredje största i länet, förklarar Hans Werthén med att jämtar gillar jakt.

– Jämtland är det jägartätaste länet i landet. Det här är rätt arrangemang för Jämtland.

Hans Werthén menar att han har ett bra gäng med sig som varit med länge vilket är till stor hjälp. Att leverantörer och försäljare är nöjda och återkommer år efter år är också en del av förklaringen.

Men du som hållit i mässan från start måste väl vara en bidragande orsak till succén?

– Nja, säger han och tänker en stund.

– Det är klart att jag har försökt att jobba hårt med försäljningen. Men jag tror att det varit bra att vi vuxit lite sakta. Och att vi hela tiden breddat det lite grann för att locka fler.

Hans Werthén lyfter fördelarna med att ordna ett event på egen mark, vilket är få förunnat. Vilken arrangör har 30 hektar till sitt förfogande som man har här i Fäviken. Att Fävikens egendom ligger enskilt och har fem kilometer till närmaste granne ger bara fördelar. Ingen blir störd och det har gått att utöka mässan utan problem.

Men då kan väl Fäviken Game fair växa hur mycket som helst?

– Det viktigaste är inte att öka och öka. Det viktigaste är att vi kan ta hand om de som kommer, menar Hans.

Läs mer om Fäviken:

Nu är det dags för Fäviken Game Fair

Magsjukan hindrar inte stjärnans besök i länet

Full fart i Fäviken

Hon uppträder på Fäviken Game fair