Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favorit i repris från Starbreeze

/
  • Vin Diesel fungerar perfekt i den digitala rollen som Riddick. Överraskande nog förfaller åtminstone Athena-delen av spelet aldrig till fånig machoaction.Nya Riddick är ett mörkt och bitvis riktigt läskigt spel.
  • Riddick är en hejare på att smyga och klättra. Speciella glasögon gör att man ser extra bra i mörkret, vilket naturligtvis gör att man gärna gömmer sig där.

Annons

Under en vår när det kommer mängder av svenska spel kan det vara en gammal klassiker som visar sig vara bäst.

En ny version av filmspelet ”The chronicles of Riddick” är på gång från Uppsalaföretaget Starbreeze, som är på väg med stormsteg in den yppersta världseliten bland utvecklare.

När ”The chronicles of Riddick” kom sommaren 2004 blev det en omedelbar kultklassiker. Det var spelet som bevisade att spel baserade på filmlicenser faktiskt kunde vara både bra och originella.

Nu, nästan fem år senare, kommer en utökad version av samma spel. Det är förlaget Atari som ger ut det svenskutvecklade spelet. Deras chef är den smått legendariske Phil Harrison, som tidigare var chef för Playstation. Han tycker idén är strålande.

längtat efter att jobba med Starbreeze. Det är en riktigt skicklig studio och spelet ser väldigt bra ut. Vi vill gärna jobba mer med dem, säger han.

spelet, han har ju trots allt betalat för utvecklingen. Men sanningen är faktiskt att svenska Starbreeze numera räknas till världens bästa utvecklare. Måttet på det är ganska enkelt: Electronic Arts har en utvald kärna av sju fristående utvecklare man samarbetar med, där bara riktigt tunga aktörer som Valve, Id och Crytek får vara med. Där ingår numera även Uppsalaföretaget.

– Det är väldigt smickrande för oss, säger Starbreezechefen Johan Kristiansson.

– Vi har vuxit ganska snabbt till den storlek vi har i dag med ungefär hundra anställda. Men vi ska inte bli så mycket större för vi tror att det här är en bra storlek för att göra riktigt bra spel. Det är det som är vårt mål, att vi ska räknas in bland världens bästa utvecklare.

Men ”The chronicles of Riddick”, varför en repris?

– Spelet kom ursprungligen bara till Xbox, så alla Playstationägare blev utan. Och de var som bekant ganska många. Dessutom spelades pc-versionen mer än försäljningssiffrorna visade eftersom det piratkopierades så mycket. Vi tror helt enkelt att det finns många som vill spela en utökad, snyggare och förbättrad version av spelet.

heller av för hackor. Originalet från 2004 heter egentligen ”The chronicles of Riddick: Escape from Butchers bay”. Det nya spelet, som både innehåller en upphottad version av det gamla och en helt ny del har fått något som kan spelårets knepigaste namn - ”The chronicles of Riddick: Assault on dark Athena”.

Med sina 100 anställda kan Starbreeze jobba på två stora produktioner parallellt. Just nu är det två spel åt just Electronic Arts, så Atari får nog vänta några år innan de kan få jobba med svenskarna igen.

Mer läsning

Annons