Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favoritsegrar i supersprinten

Norrmannen Ludvig Sögner-Jensen och Stina Nilsson är två av världens snabbaste när det gäller riktigt korta sträckor. Duon vann som väntat varsin klass i Ramundbergets supersprint, som inledde Fjälltoppshelgen i Bruksvallarna med omnejd.

Norrmannen, som gjort 11,56 på 100 meter var inte lika snabb i Ramundberget, men det var ganska lös snö och med stora startfält blev banan allt lösare.

Ludvig mötte i finalen en av världens snabbaste juniorer, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, som tog silver i JVM, men då på en fullång sprinterdisttans. Om det varit samma distans i Ramundberget hade nog finalordningen blivit den omvända.

Lundvig – som kommer från Bärum i Oslo, men som numera bor i Köpenhamn – är nämligen inte speciellt bra på fullång sprint.

– Jag tror att jag har en placering bland de 30 bästa i en Norgescup, upplyste segraren.

På kortare är han extremt snabb och inte ens Petter Northug kunde hota honom när de möttes i semifinalen.

– Det var utklassning, sa Petter, som ändå verkade nöjd med sin dag.

Vad är det då som gör Lundvig så snabb.

– Jag har en litet annorlunda teknik och så har jag snabba fibrer, förklarade 26-åringen.

Han har till exempel gjort 10,9 på löpning på 100 meter och har säkert nytta av den explosiviteten.

Till sommaren siktar han på att gör en del 100-meterslopp i friidrott eftersom han räknar med att ha nytta av detta både i supersprint på skidor och på rullskidor.

Sprinten genomfördes med kval där 32 herrar och 16 damer gick vidare för möten två och två. Det var en hel del norskt i loppet, men Johan Eriksson, Åsarna och Kajl Johan Dyvik, Falun-Borlänge gick till kvartsfinal.

Där åkte Johan ut mot Petter Northug och Dyvik mot sin klubbkamrat Oskar Svensson.

På damsidan var det bara svenskt – och ungt. Stina Nilsson, Mora var klart före Ida Ingemarsdotter i semifinalen och Maja Dahlberg, Falun-Borlänge, gav juniorvärldsmästarinnan Jonna Sundlin, Umeå en målfotofight i andra semi.

– En kul tävling där arrangörerna och Ida Ingemarsdotter gjort ett bra jobb för att få till bra fält och pris. Skönt för mig också att ta revansch eftersom jag åkte ut i fjol, sa OS-medaljösen Stina, som slog ut sin OS-lagkompis Ida Ingemarsdotter i semi.

Stina flög fram, vilket inte är så konstigt eftersom hennes farmor kommer från Fågelsjö…

Härjedalspåbrå alltså och en fin vän av säsongsavlutningen i Bruksvallarna.