Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel arena på fel plats – men det går att rätta till

Sällan har väl en debatt varit så levande som den som just nu rasar om ishallen. Tråkigt nog i ett skede då allt tycks klart och de politiska låsningarna är på högsta prestigenivå. Hur ska någon kunna backa nu?

Det är synd att debatten inte fördes när frågan gick att påverka men då var den liksom dold, åtminstone långt ifrån så torgförd som nu. För ett drygt år sedan bjöd kommunen in till medborgardialog i OSD (Folkets Hus) och jag gick dit i tron att möta intresserade politiker som ville lyssna och att frågan om bland annat placering var öppen för diskussion.

Men i det läget var allt redan klart om såväl placering som storlek och mitt inlägg om att överväga placering på slakteritomten eller på annat sätt i skidstadions närhet för att uppnå synergier med skidstadion, föll därmed på hälleberget.

Nu står vi där, nära en byggstart av en överdimensionerad arena på fel plats med en grotesk prislapp och därpå följande skyhöga driftkostnader. Jag är inte emot en ishall men absolut emot detta bygge på den plats som kallas R3.

En ishall är förvisso bra för ishockeyspelare, konståkare och i viss mån för skolungdom om de hinner dit ... Tillhörande gymnastikhall är bra av rättviseskäl eftersom en idrott som intresserar även flickor äntligen får bra utrymmen.

Men så mycket mer än så kan vi inte få ut av en denna arena. Det blir visserligen något bättre att bo och leva i Östersund för några men vi blir till exempel inte mer intressanta som besöksmål för andra än ett och annat bortalag.

En enklare och billigare lösning där pengar kan styras över till mer offensiva åtgärder för att utveckla Östersund som besöksmål, vore en mer offensiv användning av de pengar som uppenbarligen finns och som nu riskerar att landa i en av de arenor som senaste tiden pekats ut som blivande kvarnstenar om halsen på hetlevrat investeringsvilliga kommuner.

Att fördubbla besöksnäringen till 2020 är ett nationellt mål, liksom besöksnäringen även på regional och lokal nivå pekas ut som en växande huvudnäring och därmed en viktig del av vår framtid. Och till skillnad från en ishall, som bara kostar, skapar besöksnäring både intäkter och arbetstillfällen.

En ishall som är i proportion till Östersunds kultur för sporter som bedrivs på is, i omedelbar närhet av skidstadion (det vill säga slakteriet eller R2) dockad med en sporthall för gymnastik är mitt koncept. Det kan inte vara fel att tänka på att få ut mer nytta av samma lokaler. Med den lösningen kan lokaler samutnyttjas vid skid- och skidskyttetävlingar och de investeringar som måste göras inför ett eventuellt VM 2017, samt de årliga tävlingarna i World Cup innan och förhoppningsvis efter, är i hög grad avklarade på samma gång.

Just nu är det politiska läget en uppvisning i prestige och brist på lyhördhet som är till skada för sina utövare.

I kväll torsdag ska det jämtländska näringslivet på Guldgalans dagarrangemang på Storsjöteatern. Där ges möjlighet att med mentometer ge sina synpunkter på projektet. En uppmaning till inblandade politiker är att lyssna till den delen av folkets röst och på något sätt förhålla sig till utslaget. Att köra på som om synpunkterna inte fanns är ett sätt. Att ta del och reflektera är ett annat.

Kjell Lundberg, reklamman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel