Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att behöva jaga provsvar

När man är sjuk och söker primärvården är det nästan omöjligt att komma fram. Sedan är det nästan omöjligt att få en läkartid.

Man får bara boka tid för en åkomma, det kan ju vara så att man har många krämpor och då ska man kunna fixa allt vid första besöket.

Har en bekant som är jättesjuk, har varit sjukskriven i ett halvår. Hon har gått på vårdcentralen och tagit prover, de tar evigheter innan hon får svar. Får hela tiden ringa och tjata.

Det bör vara så att man får besked om provsvaren utan att behöva ringa. Är man sjuk och är under utredning, skulle det vara mycket enklare om det fanns en avdelning på sjukhuset, där personen läggs in och att man gör de undersökningar och prover son behövs för en diagnos.

Det kan ju ta månader och år ibland innan en diagnos ställs. Läkarna genar och tar de allra viktigaste. Patienten orkar inte till slut och ger upp.

Jag tycker över huvud taget inte att man ska behöva tjata om utredningar och prover när man är sjuk. Anser att det är vårdens jobb att reda på vad som ska utredas.

Hörde om en patient som fick diagnosen demens. Det visade sig efter tre år att hon hade en sjukdom som hette hydrocefalus, som orsakas av obalans i tryck och flöde av den vätska som omger hjärna och ryggmärg. Den kan förväxlas med demens.

Är man förvirrad och dement borde ju vården kolla upp sjukdomar som omfattar samma symtom. Denna person fick ju kasta bort tre år av sitt liv, hade man inte kollat detta hade hon förmodligen hamnat på ett äldreboende.

Det kanske finns många dementa som bor där som lider av denna åkomma, det skulle inte förvåna mig.

Urdålig sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel