Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att Jämtkraft handlar med kärnkraft

Ideligen syns politiker i media som saluför hur mycket de är emot prospektering och brytning av uran och alunskiffer inom länet.

Den ena efter den andra motståndaren dansar krigsdans. Drakoniska ohyggligheter målas upp i olika scenarion. Det blir svält, elände och förgängelse. I debattartiklar, på webbsidor etcetera ser man att kommunerna runt Storsjön genom politiker tagit ställning mot uranbrytning. Elbolaget Jämtkraft ägs av kommunerna Östersund, Krokom och Åre. I styrelsen för Jämtkraft sitter ivrare för förbud mot prospektering och brytning av uran inom Jämtlands län. Det är ju glädjande.

Jämtkrafts totala elhandel innehåller 3 procent el som producerats med kärnkraft. Att Jämtkraft handlar med el från kärnkraft anser jag bidrar till att intresset för kärnkraft och därmed prospektering av uran inom och utom länet upprättshålls. Kanske är det bristande analysförmåga hos Jämtkrafts styrelse? Kanske påverkas den etiska kompassen av ivern att tjäna pengar? Att ta ställning mot uranbrytning men att handla med kärnkraftsel är enligt min mening skenhelighet.

Ett nyktert förhållningssätt vore att Jämtkraft endast handlar med el från förnyelsebar produktion. Det finns elbolag som har högre ambitioner än Jämtkraft och som endast tillhandhåller förnyelsebar el till privatpersoner och företag. Givetvis har jag lämnat Jämtkraft för ett sådant elbolag. Så, alla motståndare mot uranbrytning, sitter ni vackert i knät på Jämtkraft?

Richard Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel