Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Fel att staten tar överskottet

När Riksgäld­en gick in och tog över Carnegie blev moderbolaget lottlöst. Nu kräver de att få vinsten vid en försäljning av Skrindan.

– Staten ska få tillbaka det de lånat ut och nöja sig med det, säger Rolf Åbjörnsson.

D. Carnegie & Co med 7 000 aktieägare förlorade allt när dotterbolagen Carnegie Investment bank och Max Matthiessen togs över av Riksgälden.

Riksgälden lade ut 2,4 miljarder för att ta över Carnegie och sålde sedan vidare bolagen för 2,2 miljarder.

– Staten har alltså en brist just nu på 200 miljoner, säger Rolf Åbjörnsson, styrelseordförande D. Carnegie & Co.

Han berättar att ett överskott vid försäljningen av Skrindan går till staten.

– Och det tycker vi inte är rätt.

Han anser att Riksgäldens agerande är olagligt eftersom den som har panten bara får behålla de pengar som krävs för att lösa lånet. Överskottet ska enligt honom gå till moderbolaget.

– Och det är kanske 1 miljard.

vill tillsammans lösa ut Riksgälden i affären. De vill betala 200 miljoner mot att pantauktionen ställs in. Sundqvist i sin tur överlåter aktierna i Skrindan till D. Carnegie & Co. I det fastighetsbolag som bildas får sedan Maths O Sundqvist aktier.

– Vi har en svag punkt där, hur finansierar vi de 200 miljonerna? Det är inte helt problemfritt det ska jag erkänna, säger Åbjörnsson.

Han är förvånad över att Riksgälden är kallsinnig till förslaget.

– För ögonblicket kan jag bara se ett motiv och det är att med rena maktmedel tillskaffa sig miljardbelopp till statskassan och vara nöjd med det.

På måndag beslutar D. Carnegie & Co styrelse om de ska stämma Riksgälden för att få överskottet efter pantauktionen.