Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att stoppa lånet

Länsstyrelserna och Jordbruksverket har fullständigt missbedömt hur långa handläggningstider man behöver för Leader. Det är mycket allvarligt och något som måste förändras inför nästa Leaderperiod.

Annons

Leaderområden drabbas därför av likviditetsbrist vilket drabbar de lokala projekt som väntar på medel.

Leaderområdet "Åres gröna dalar", som omfattar Åre kommun förutom Hallenbygden, är ett Leaderområde som nu har akuta likviditetsproblem.

Det insåg LAG-gruppen (styrelsen i Leader) tidigt i höstas och skrev ett brev med en låneansökan till Åre kommun. Detta i väntan på de säkra, men kraftigt försenade, utbetalningarna från staten.

Låneansökan har sedan handlagts i kommunen och behandlats på kommunstyrelsen och var på dagordningen vid kommunfullmäktige i förra veckan.

Genom kommunens hantering och genom att kommunen har två ledamöter i LAG (en från S och en från C) så har full insyn rått och alla möjligheter till kompletterande frågor funnits.

När låneärendet behandlas på kommunfullmäktige väljer vänstersidan (S och MP) att begära minoritetsåterremiss!

Detta drabbar givetvis flera lokala utvecklingsprojekt i Åre kommun. Projekt där våra kommuninvånare (några är säkert sossar...) lägger ner tid och energi för sin bygd.

Nu finns inga pengar att betala ut på grund av återremissen. Det absolut sämsta beslut som kunde fattas. Det hade varit bättre att S och MP röstat nej! Då hade majoriteten röstat igenom lånet och de lokala grupperna hade fått sina pengar. Nu får de vänta.

Så går det till i den kommun där Socialdemokraternas landsbygdstalesperson är oppositionsråd!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel