Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att vindkraftsbolag mäter buller

Annons

I ÖP 10 oktober kan man läsa att länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland kräver att vindkraftsbolaget gör bullermätning, efter en polisanmälan från de boende i Fullsjön.

Det kan väl inte vara meningen att det anklagade bolaget ska göra en egen bullermätning? Det måste väl vara någon institution som är ojävig i detta sammanhang som svarar för bullermätningen. Annars kan rättspraxis inte vara uppfylld.

Det räcker inte att vindkraftbolagen hänvisar till teoretiska studier och till Naturvårdsverkets normer. Det är praktiska mätningar om gäller. Mätningar som måste pågå en lång tid så att olika vindstyrkor och vindförhållanden fångas in samtidigt som resultatet loggas.

Eftersom man talar om buller är det mycket viktigt att även kunna mäta eventuellt förekommande infraljud, ett ljud inom området 0 till 20 Hertz. Ett ljud som inte kan höras, men som kan vara ohälsosamt för människor och djur under vissa omständigheter. Ett infraljud som kan bildas när flera ljudkällor samverkar.

Praktiska buller mätningar måste göras både utomhus och inomhus. Inomhus i aktuella sovrum och andra rum där störande ljud över en viss nivå inte är godtagbara.

Naturvårdsverket har inte gjort några egna praktiska mätningar avseende störningar från vindkraftverk. De påstår att vindkraften inte ger upphov till ett infraljud som kan vara ohälsosamt för befolkningen nära vindkraftverk.

Detta efter en köpt sammanställning av teoretiska och andra studier som alla pekar på att vindkraften är oskyldig.

Att frågan om infraljudet kan vara politiskt känslig framgår av att en av Danmarks mest erkända forskare inom ljudområdet, professor Henrik Møller vid Aalborg Universitet, fick sparken från sitt arbete sedan han kommit fram till att vindkraften kunde åstadkomma ett för människorna ohälsosamt infraljud.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, föreslås genomföra de praktiska mätningarna eftersom FOI är oberoende av både Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten. Naturvårdsverket som svarar för de ljudnormer som ska gälla utomhus och Folkhälsomyndigheten svarar för gällande ljudnormer Inomhus.

Men oberoende av gällande normer och teorier, så är det verkligheten som gäller.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel