Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel med 18-årsgräns för medicinköp

Varför är det så att den som är under 18 år inte får köpa läkemedel? Det är inte direkt så att vi inte får ont i huvudet eller på något mirakulöst vis slipper förkylningar.

Det är lagligt för myndiga att köpa till minderåriga, men det är inte alla som har tillgång till en sådan person. Det är många ungdomar som flyttar hemifrån för att gå i gymnasiet. Hur ska de göra när vintersjukorna kommer och knackar på?

En lindrande huvudvärkstablett kan avgöra om man stannar hemma eller ej.

Anledningen till att omyndiga inte har tillgång till att köpa mediciner är att ingen ska missbruka dem. Under 18 år är det någon som är din förmyndare och det är den personen som ska ha uppsikt över ditt medicinintag.

I stället för att ha åldersgräns på läkemedlen så borde man receptbelägga dem. På det sättet kan ingen överanvända huvudvärkstabletter, nässpray och diverse medel mot halsont och hosta.

Det är viktigt att vi inte överanvänder medicinerna så att de förlorar sin effekt. Antibiotikaresistens är ett stort problem och det på grund utav att vi ätit för mycket penicillin. Därför borde vi reglera våra medicinintag med hjälp av recept, inte åldersgräns.

Anna Lundberg, omyndig tänkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel