Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel med renbete på Sonfjället

Sonfjällets nationalpark bildades 1909 och syftet var att bevara ett sydligt fjäll i sitt ursprungliga skick, fredat från renbete.

Trots att syftet är att freda fjället från renbete så har rennäringen allt mer tagit Sonfjället med omnejd i anspråk för renbete. Staten byggde också en renskiljningsanläggning nära parken i slutet på 1960-talet.

I samband med revisionen av föreskrifterna för nationalparken föreslår Naturvårdsverket (SNV) att renbete ska tillåtas, att rennäringen ska få använda snöskoter och helikopter inom nationalparken. SNV anser inte att renbete strider mot syftet att bevara ett fjäll fredat från renbete.

Samtidigt uttalar samma verk att det skulle strida mot parkens syfte att tillåta en kortare skoterled till raststugan i Sododalen. Tystnaden är allt för viktig del av naturmiljön.

Fjällen och fjällbarrskogen består av 6,3 miljoner hektar. Övervägande delen är brukad av rennäringen, framför allt de delar som är kalfjäll. Sonfjällets nationalpark är 10 300 hektar stor och den är därmed 0,16 procent av hela fjällområdet.

SNV kan alltså inte avsätta ynka 0,16 procent till ett renbetesfritt område trots att det var syftet med nationalparken. I stället hänvisar de till Fulufjällets nationalpark i Svealand som är 3 gånger större än Sonfjällets, hela 0,61 procent av de svenska fjällen.

Sonfjället har före nationalparkens tillkomst används av fjällbönder i flera tusen år och i vissa delar betar fortfarande fjällkor, getter och får. I SNV:s sammanfattning av "Storslagen fjällmiljö" finns inte lokalbefolkning, fjällbönder eller fäbodbruk nämnt över huvud taget.

Hela den norrländska lokalbefolkning och dess historia håller snabbt på att raderas ut av våra myndigheter och politiker.

Bertil Andersson

Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel