Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel vägval kring bygdepengen

JP Vinds planerade vindkraftpark i Moskogen utanför Järpen fortsätter att vålla upprörda känslor. Det är en följetong som på intet sätt är färdigläst.

Veckans kapitel innehåller Gabriel Duveskogs, vd i JP Vinds, försök att övertyga politiska motståndare med hjälp av 20 miljoner kronor till en gång- och cykelväg, så kallad bygdepeng.

Annons

Misstaget från vd:s sida var att han vände sig till ett enskilt parti och inte följde den bredare officiella vägen in i de kommunala korridorerna. Det får kanske skyllas på orutin.

I sin förklaring till detta i ÖP 24 november lämnar Gabriel Duveskog intressanta uppgifter om projektet och han efterlyser också konstruktiv debatt i ämnet vindkraft. Detta inlägg är nu ett försök i denna riktning.

”Vi vill investera 1,5 miljarder kronor i en vindkraftpark i Moskogen”, skriver Duveskog. Det skulle vara välgörande om någon vindkraftsbyggare någon gång gav en tydligare finansiell bild av detta investerande.

Det är riktigt att JP Vind i starten av projektet tar ansvarar för dessa 1,5 miljarder, men till saken hör också att företaget under en 15-årsperiod får tillbaka mer än hälften av investeringen, som ska ge 300 Gigawattimmar (GWh) per år.

Det går till så att företaget tilldelas elcertifikat för varje producerad megawattimme (MWh). Detta certifikat säljs sedan på en marknad till elhandlarna som tar betalt av oss elkonsumenter i form av en avgift som finns inbakad i det vanliga elpriset.

Alla utom den elintensiva industrin deltar i detta och det betyder att avgiften läggs ut på förbrukare av totalt 90–95 Terrawattimmar (TWh). 2010 var avgiften enligt Energimyndigheten drygt 6 öre i genomsnitt över hela Sverige. Det gav alltså cirka 5 miljarder kronor till certifikatmarknaden. En småföretagare i till exempel Åre som förbrukade 100 000 kWh betalade därmed 6 000 kronor till den förnyelsebara produktionen av elenergi.

Men åter till själva certifikatet, som tillsammans med elpriset ger producenten den totala intäkten för levererad MWh eller 1 000 KWh. Medelpriset för certifikaten har varierat sedan starten 2003 och det årliga medelpriset har legat mellan 191 och 294 kronor. Hittills i år ligger medelpriset på 252 kronor, enligt Svenska Kraftnäts hemsida Cesar.

Om man då i en kalkyl för Moskogen sätter priset till rimliga 200 kronor per certifikat blir återbetalningen per år 200 x 300 000 MWh lika med 60 miljoner kronor. Certifikaten utdelas under 15 år och den totala återbetalningen till JP Vind från elkonsumenterna blir då 900 miljoner kronor under förutsättning att certifikatpriset inte förändras.

Om JP Vind till slut får bygga vindkraftsparken i Moskogen gör företaget troligen en mycket fin affär, med eller utan bygdepeng.

Bengt Byström, Räntmästaren, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel