Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felanalyserat cellprov Lex Maria-anmäls

En kvinna fick en fördröjd cancerdiagnos sedan hennes cellprov felanalyserats 2009.

Nu har landstinget lämnat in en Lex Maria-anmälan.

Det var i fjol som kvinnan fick beskedet att hon drabbats av livmoderhalscancer, trots att hennes cellprov från 2003, 2007 och 2009 inte visade på några cellförändringar vid den första analysen.

Enligt den anmälan som nu lämnats in visar omgranskningen av proverna att förändringar som skulle ha motiverat fortsatt utredning och åtgärd, åtminstone förelegat i provet från 2009. Den fördröjda cancerdiagnosen har sannolikt lett till ett förvärrat sjukdomstillstånd med behov av en mer omfattande behandling. Dessutom har fördröjningen lett till att den framtida prognosen försämrats, med ökad risk för återfall.

Enligt en rapport som presenterades i oktober i år hade 125 av drygt 11 000 cellprover felanalyserats i samband med den så kallade cellprovsskandalen. 40 kvinnor hade så allvarliga cellförändringar att de måste opereras.