Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felix Chougui uttagen i Algeriets hockeylandslag

/
  • Först träningsläger med Algeriets hockey­landslag, och nu väntar troligtvis ett proffskontrakti franska ­division 1 för Brunflo­fostrade ­Felix Chougui, som även spelat i Skellefteå, Nälden och Östersund Hockey. ”Jag måste försöka lära mig franska i sommar”, säger han.

Felix Chougui hade ledsnat på hockeyn och lämnade division 1-­laget Nälden mitt under ­säsongen. Då kom den stora utmaningen. Algeriets landslag hörde av sig.

Annons

22-åringen, som tidigare i karriären spelat för Brunflo, Östersund Hockey och Skellefteå J20, berättar själv om den minst sagt oväntade händelseutvecklingen:

– Jag var less på hockeyn i vintras och hade tänkt åka till Österrike för att åka skidor, egentligen. Men så en dag blev jag kontaktad på Facebook av en grupp som företräder Algeriets ishockeylandslag.

– Och det är faktiskt så de sköter scoutingen; de söker hockeyspelare med släktband till landet via statistiksidor och annat på internet. Det finns nämligen ingen i landslaget som är född och uppväxt i Algeriet.

kommer från Algeriet, blev ändå lite småchockad:

– Visst blev jag lite förvånad, jag minns inte ens vad första tanken var. Men ju mer jag började läsa på desto mer intresserad blev jag. Och nu har jag precis kommit hem från ett längre träningsläger i Paris.

– Enbart positiva. Väldigt trevliga människor och bättre standard än jag trodde, även om det skiljer ganska mycket mellan lagets bättre och sämre spelare. Vi spelade två träningsmatcher mot franska division 1-lag och det gick hyfsat, säger Chougui som nu med största sannolikhet flyttar till Frankrike på heltid.

– Ja, de vill gärna att jag spelar där och försöker lösa ett kontrakt med en fransk klubb. Tanken är väl att jag ska få en gratis lägenhet och några hundra euro i månaden till att börja med.

– Jag hann bara träffa min morfar två gångar innan han gick bort och sedan dess har jag inte haft någon levande kontakt med landet. Men någonstans har jag alltid velat lära mig mer, och det här är ju verkligen ett sätt att göra det på.

– Sen var det faktiskt en rätt speciell känsla att dra på sig en landslagströja. Inte minst när vi spelade träningsmatcherna i Frankrike och det stod 300–400 algerier på läktaren och hejade, säger Felix Chougui.

landslaget, vars närmsta turnering troligtvis blir Arabic Cup i Kuwait, har som långsiktigt mål att kvalificera sig för D-VM. I laget hittar vi faktiskt ytterligare en svensk spelare; 44-årige Ali Khaldi som spelade 49 matcher för Väsby i mitten på 1980-talet, är numera sportchef i Sollentuna Hockey.

Mer läsning

Annons