Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem anmälningar på Continental Inn sedan starten

Sedan Continental Inn öppnade i höstas som länets största asylboende har fem anmälningar gjorts om barn som far illa, en siffra som gör att boendet sticker ut i hela länet.

– Det är inte väldigt många, men det sticker ändå ut. Men har man så många människor på samma plats blir det nog olika grader av stress och en stor risk att konflikter uppstår. Det är inte samma sak i Kall till exempel, säger Eva Prediger, individ- och familjechef vid Åre kommun.

Uppgiften för personalen vid socialtjänsten är att utreda om det kommer en så kallad orosanmälan. Det rör sig om när personal vid asylboendet eller andra som möter barnen anmäler att ett barn har blivit slagen av föräldrarna, bevittnat våld i familjen eller att de inte verkar må bra.

– Vi måste ta oss an detta precis på samma sätt som om det gäller vilket barn som helst i kommunen. Vi behöver titta på hur det är och göra utredning och sedan uppföljning. Men vi har inte i något fall under hösten gått in akut och omplacerat något barn, säger Eva Prediger.

Inget av de fem fallen är heller längre pågående.

Länsstyrelsen samlar in uppgifter varje vecka från kommunerna om hur läget är när det gäller flyktingsituationen. Den senaste rapporten som kom strax före jul visar att fyra av länets åtta kommuner fortfarande anser att det är kritiskt för socialtjänsten. De andra tycker det har blivit lite lugnare och kallar läget ”allvarligt”.

De fyra som har det svårast är Åre, Berg, Krokom och Ragunda.

Bergs kommun har till exempel anmält sig själv enligt Lex Sarah för att orosanmälningar om barn inte alltid kan tas emot samma dag, vilket lagen säger att de ska göra, utan får vänta till nästa dag.

– Före jul kom det väldigt många ensamkommande flyktingbarn till Åre, och vi hade varken personal eller lokaler, men det är inte samma tryck nu, säger Eva Prediger som tillägger att kommunen fortfarande behöver anställa socialsekreterare.

– De finns få socionomer, och finns de är det nyutbildade som behöver träning och gå bredvid, säger hon.

Allt färre incidenter på Åre Continental Inn

Stökigt på asylboendet i Åre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !