Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem år efter Jenny Olssons död – nu läggs utredningen ned: "Man känner sig maktlös"

För fem år sedan avled Jenny Olsson efter flera år med kamp mot cancern.
Nu har IVO beslutat att lägga ned utredningen kring hennes vård efter att Jennys föräldrar överklagat två gånger.
– Man känner sig maktlös, helt enkelt, säger mamma Karin till SportExpressen.

Det var 2005 som Jenny Olsson, då firad landslagsåkare i längdskidor, diagnostiserades med duktal carcinoma in situ, en förstadie till bröstcancer.

Hon opererades och friskförklarades innan hon 14 november 2008 sökte hjälp då hon känt smärtor i bröstkorg och lymfkörtlar. Hon var då gravid i sjunde veckan och hade känt av smärtorna även före graviditeten.

Fem år senare avled hon i cancer och under hösten 2012 skickade Jenny Olssons föräldrar in en anmälan till inspektionen för vård och omsorg med synpunkter på hur deras dotter hanterats av vården.

Under 2015 fick de svar om att anmälan avslagits. Två gånger sedan dess har föräldrarna överklagat beslutet – och nu har de fått besked om att ärendet är avslutat och att läkarna frias.

”IVO finner inte skäl för kritik, varken till vårdgivaren eller berörd hälso- och sjukvårdspersonal. Ärendet ska därför avslutas" skriver IVO i beslutet enligt SportExpressen.

Ett besked som föräldrarna tog emot efter att det inte tagits hänsyn till deras synpunkter

– Det var mycket vi tyckte var märkligt i deras beslut, vad de hade grundat allting på… men vi orkade inte mer, säger mamma Karin till SportExpressen och fortsätter:

– Man känner sig maktlös, helt enkelt.

Under 2010, strax efter att hon blivit mamma, fick Jenny Olsson beskedet att cancern spridit sig vidare till höften, levern och lungorna innan hon två år senare avled dagen innan sin bröllopsdag.

När mamman satte sig ned och gick igenom Jennys sjukhusjournaler upptäckte hon att dottern vid upprepade tillfällen sökt hjälp för smärtor i bröstkorg och armhålor – utan att någon lyssnat på henne.

– Det gjorde ont i hjärtat att läsa det där. Det var ju ingenting som hon hade berättat för oss, utan vi fick reda på det genom journalerna. ”Patienten är orolig”, stod det. Men hon fick hela tiden lugnande besked. Läkarna negligerade det här från början. Det är så fel, säger Karin till SportExpressen.

Föräldrarna anmäler vården efter Jennys död