Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem år sedan Fukushima: "Allting började skaka, sen stod vi helt begravda i böcker"


TV-KLIPP: Bildspel med hur det ser ut i den evakuerade zonen i dag.

Härdsmälta i tre reaktorer, skador på fyra reaktorbyggnader och en olycka som fått gradering 7, samma nivå som Tjernobyl, vilket är den värsta en kärnkraftsolycka kan få. Japan lever fem år efteråt fortfarande med katastrofen i Fukushima.

Läs mer: Sjölund om en "Bön för Tjernobyl

– Jag glömmer aldrig när jag fick samtalet från svenska ambassaden fyra eller fem på morgonen. Det var ett förinspelat meddelande som uppmanade oss att ta oss till flygplatsen så fort som möjligt och hoppa på ett flyg till Bangkok, berättar Love Kindstrand i ett samtal i Podd72.

Det började med 9,0 på Richterskalan vid tretiden lokal tid den 11 mars 2011. Och det var framför allt tsunamivågen som skulle ta närmare 19000 människors liv och skapa konsekvenser för generationer framåt. Love Kindstrand, socialantropolog bördig från Hälsingland och Gävle och som doktorerar vid University of Chicago i sociala rörelser efter Fukushima-katastrofen var på plats i Tokyo. Han befann sig i en bokhandel när skalvet kom.

– Allting började skaka, innan vi visste ordet av stod vi helt begravda i böcker. I efterhand kändes det som ett under att hela huset inte rasat ihop eftersom det var ett ruckel. Något som höll på så länge och så intensivt var inget vi upplevt tidigare. Vi kom på varandra, killen i bokhandeln och jag, med att stå och krama varandra i ren panik. När de värsta skalven lagt sig tittade vi generat på varandra och tog ett steg bakåt och försökte plocka upp det värsta.

Hur den gigantiska bruna vågen drog in längs kusten såg Kindstrand på TV, men den osynliga katastrofen var ännu okänd för människorna i Tokyo. Istället var det andra saker som blev stadsbornas fokus, som att se till att fylla sina skafferier och köpa vatten.

– Det tog inte många timmar innan hyllorna blev tomma i Tokyo, det i sig blev en symbol för sårbarheten. I efterhand anklagades den urbana befolkningen för att hamstra.

Och det skulle ta ett par dagar innan den allvarliga situationen bara 25 mil bort blev känd. Det är en sträcka som motsvarar sträckan Forsmark till Nyköping. Sammanlagt kom 185 000 människor att evakueras.

Läs mer: Många svåra beslut väntar svensk krishantering

– Att det skulle vara ett så stort problem på Fukushimareaktorerna och att härdsmältan skulle vara så omfattande var inget vi förstod under de första dagarna. Regeringen förnekade också det in i det sista.

Många människor lämnade Tokyo i oro för radioaktiviteten, men trots den svenska evakueringen valde Love att stanna kvar med sin japanska flickvän innan de till sist reste till hennes föräldrahem väster om Tokyo.

Som socialantropolog tittar Love Kindstrand vad som händer i Japan med olika sociala rörelser som kommit i katastrofens spår. Och det finns att lära av hur de japanska myndigheterna hanterade situationen, framför allt att tidiga beslut styrde händelseförloppet.

– Var man placerar en lokal hjälpcentral, hur man försöker få ut information blir beslut som blir närmast oåterkalleliga och man hamnar i en väldigt svår situation där förtroendet hos befolkningen för statliga initiativ kollapsar. Jag tänker på ett ord, ”otänkbart” som upprepades på de tidiga presskonferenserna. Detta trots att man visste, och hade simulerat på superdatornivå de specifika händelseförloppen där kärnbränsle läcker ut.

Att gränsvärdena, precis som i Sverige efter Tjernobylolyckan 1986, har reviderats flera gånger är ett exempel på åtgärder som skadar tillit och förtroende. Situationen är fortfarande långt ifrån under kontroll i Fukushima. Det beräknas ta uppemot ett halvt sekel att komma till rätta med härdsmältorna, och under tiden handlar arbetet om att stoppa det radioaktiva vattnet att läcka ut. Det finns områden som fortfarande är evakuerade och nyligen kom beskedet att tre kraftbolagsdirektörer ställs inför rätta för underlåtenheter i säkerhetsarbetet, något som ska ha bidragit till katastrofens händelseförlopp.

– Det blev väldigt tydligt i mars 2011 att både den lokala och nationella krisberedskapen var undermåliga, och då talar vi ändå om en av världens mest krisförberedda befolkningar. Efter det så har myndigheterna sett över sina planer på alla nivåer. Tokyos regionala myndigheter har utformat ett scenario för den ”kommande jordbävningen” där man tänker sig ett skalv på 9,1 på Richterskalan, en 34 meter hög tsunamivåg och 320 000 döda inledningsvis.

Love Kindstrand som står med ena benet i USA och det andra i Japan och betraktar Sverige på avstånd när han drar lärdomar för svenskt vidkommande.

– Det är otroligt viktigt att staten kan hantera en krissituation. Sverige framstår som väldigt obrytt, eller kanske till och med oförberett på de situationer som kan tänka sig att uppstå.

Läs mer: Lärdomar av den stora skogsbranden är att ensam inte är stark

Intresserad av Krishantering? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar