Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem av åtta kommuner i Jämtlands län får underkänt i undersökning om uteliv för unga – så gick det för din kommun

I Ungdomens Nykterhetsförbunds nationella undersökning om ungas uteliv hamnar Jämtlands län på plats 20 av Sveriges 21 län. Bara tre av länets åtta kommuner fick ett godkänt betyg. Sämst betyg fick Ragunda kommun – 1,1 på en femgradig skala.

I undersökningen fick Jämtlands län ett genomsnittligt betyg på 2,5 på en femgradig skala där tre är ett godkänt resultat. Undersökningen består av sju frågor som handlar om ungas inflytande i kommunerna, tillgång, variation och marknadsföring av nyktra mötesplatser samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

– En bra fritid för unga har många positiva effekter. Det handlar om saker som personlig utveckling, nätverksbyggande inför framtiden och inte minst om vänskap och kärlek, skriver ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund, Isabelle Benfalk, i ett pressmeddelande.

– Där kommuner erbjuder ett bra uteliv till oss unga får vi en mer meningsfull fritid. De nyktra mötesplatserna utanför skolan och hemmet är viktiga för oss och det är där vi får chans att utvecklas och påverka, skriver Birk Wikén, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund i Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Ungdomens Nykterhetsförbund har genomfört sin undersökning om ungas uteliv sedan 2012. I årets undersökning deltog 199 kommuner och stadsdelar. 67 procent av landets kommunerna ansåg att de var bra eller mycket bra på att erbjuda unga ett bra uteliv. Samtidigt var det bara 56 procent av kommunerna som fick ett godkänt resultat i undersökningen.

Kommunerna i Jämtlands län som blev godkända:

Härjedalens kommun, betyg 3,7, plats 36.

Strömsunds kommun, betyg 3,6, plats 46.

Östersunds kommun, betyg 3,1, plats 95.

Kommunerna i Jämtlands län som inte blev godkända:

Bräcke kommun, betyg 2,3, plats 166.

Krokoms kommun, betyg 2,2, plats 174.

Bergs kommun, betyg 2, plats 186.

Åre kommun, betyg 2, plats 187.

Ragunda kommun, betyg 1,1, plats 208.

Mer läsning:

Jämtlands kommuner dåligt på alkoholfria aktiviteter för ungdomar

Kommunens pengar räcker inte – UNF fixar julfirande på Briggen i Brunflo

Drogfri samvaro med fyra dagar dans på schemat